Hlavní obsah

Plzeň pořídila pro městské krematorium tři nové výkonné pece

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Tři nové kremační pece pořídila Plzeň pro městskou Správu hřbitovů a krematoria. Pece dodal jeden z největších světových výrobců tohoto druhu zařízení GEM-Matthews z Udine v Itálii, kam budou pece napojené na centrální dispečink.

Článek

„Plzeňské krematorium tak nyní patří k nejmodernějším v Česku. Dosavadní dvacet let staré pece byly zastaralé a nevyhovující, v době vrcholící pandemie koronaviru a zvýšených počtů úmrtí letos v březnu pracovaly téměř za hranou svých možností,“ řekla ředitelka Správy hřbitovů a krematoria Kateřina Šneberková.

V běžném režimu plzeňské krematorium provede kolem 200 až 250 žehů měsíčně, v březnu to bylo až přes 500 žehů. Staré pece ale mohly pracovat jen jednu osmihodinovou směnu a pak se přehřály a musely deset hodin chladnout. Nově pořízené pece mohou pracovat v případě potřeby nepřetržitě i několik dní, což byl jeden ze základních požadavků města. Zařízení může také spalovat lidské ostatky až do hmotnosti 350 kilogramů, dosud to bylo 180 kilogramů. Denní kapacita každé nové pece je 16 kremací, což je dvojnásobek oproti dosavadním pecím. Dvě pece jsou v krematoriu, třetí bude do září umístěna v obřadní místnosti.

Dvoukomorové spalovací zařízení je plně automatizované, kremace jednoho těla trvá různě podle jeho velikosti, v průměru kolem 1,5 hodiny, řekl zástupce GEM-Matthews Jan Šípek. V primární komoře pece se tělo spaluje při teplotě 900 až 1100 stupňů, proces se dokončuje v druhé komoře při teplotě kolem 900 stupňů. V nových pecích jsou umístěné sondy, které neustále zjišťují průběh kremace. „Počítač v reálném čase vše vyhodnocuje a podle toho upravuje veškeré parametry spalování, ať už je to výkon hořáku, přívody vzduchu a podobně,“ řekl Šípek. Provoz zařízení je ekologický, efektivnější a i méně náročný na spotřebu plynu, který se k hoření používá. Pece budou napojeny na centrální dispečink do sídla společnosti v Itálii, odkud bude možné provoz monitorovat, v případě potřeby regulovat a také okamžitě zjistit poruchu. Firma pak do 24 hodin vyšle své techniky.

Plzeňské krematorium je pro spádovou oblast Plzeňska, ale také Domažlicka či Tachovska, nejbližší krematoria jsou v Klatovech a v jihočeské Blatné.

Ústřední hřbitov v Plzni má rozlohu 12 hektarů. První hroby byly zřízeny v roce 1901. Roku 1926 začalo sloužit nové krematorium. V těsné blízkosti nové budovy vznikl urnový háj a kolumbárium. Zemřelí mohou být pohřbeni do země, do hrobky, popel lze rovněž uložit do země, rozptýlit na rozptylových loučkách, uložit do nejdelšího kolumbária v Česku nebo na lesním hřbitově. V nejbližší době se připravuje také pohřbívání popela zemřelých ke kořenům stromů.

Reklama

Související témata:

Doporučované