Hlavní obsah

Křetínského firma koupila podíl v britském řetězci Sainsbury's

Český miliardář Daniel Křetínský

Reklama

Nedávno miliardář Daniel Křetínský zbohatl na akciích britské pošty a teď se vrhl na nákup podílu další tamní společnosti. Jeho firma Vesa Equity Investment se stala čtvrtým největším akcionářem obchodů Sainsbury's.

Článek

Společnost Vesa Equity Investment českého miliardáře Daniela Křetínského a slovenského investora Patrika Tkáče koupila podíl 3,05 procenta v britském řetězci supermarketů Sainsbury's. Stala se tak čtvrtým největším akcionářem podniku, uvedla dnes agentura Reuters.

Křetínský s Tkáčem dlouhodobě investují do retailových, velkoobchodních a e-commerce firem. Vesa nedávno zvýšila podíl ve francouzské maloobchodní firmě Casino, kde má teď podíl 7,15 procenta na majetku a 5,18 procenta na hlasovacích právech.

Prostřednictvím společnosti EP Global Commerce (EPGC) Křetínský s Tkáčem drží také 29,99 procenta akcií německého řetězce Metro a spoluvlastní asi čtyřicetiprocentní podíl ve firmě Mall Group. EPGC je největším akcionářem Metra a usiluje o zvýšení podílu v tomto podniku.

Křetínský dříve nakoupil akcie britské pošty Royal Mail a vydělal 93,1 milionu liber (v přepočtu 2,7 miliardy Kč). Akcie začal nakupovat za nejpřísnějších protikoronavirových opatření, kdy akciové trhy prudce klesaly. Svůj podíl budoval od března do července a do akcií vložil kolem 213 milionů liber.

Akcie Royal Mail v posledních dnech posílily i v reakci na zprávu, že skupina mezi dubnem a srpnem doručila o 177 milionů balíků více než ve stejném období loni. Meziročně pak Royal Mail zvýšila tržby o 138 milionů liber.

Reklama

Doporučované