Hlavní obsah

Křik, výbuch a... Svědek natočil odpálení sebevražedného atentátníka u mauzolea v Teheránu

Svědek natočil výbuch u Chomejního mauzolea v TeheránuVideo: AP

 

Reklama

V Teheránu na dvou místech útočil Islámský stát. Atentáty si vyžádaly 12 obětí a 42 zraněných. Írán z útoku nepřímo obvinil i Saúdskou Arábii.

Článek

V íránském hlavním městě došlo ráno krátce po sobě ke dvěma atentátům. Útočníci nejprve vnikli do budovy parlamentu, který právě zasedal, a zahájili střelbu. Jeden nebo dva sebevražední atentátníci se posléze odpálili o několik kilometrů dál v Chomejního mauzoleu. Na útok, jak ho zachytil jeden ze svědků, se můžete podívat v úvodním videu.

K útokům se přihlásil Islámský stát, jde o první atentáty provedené touto organizací na území Íránu. Íránské revoluční gardy nicméně z útoku nepřímo obvinily i Saúdskou Arábii, která má Islámský stát podporovat. Islámský stát v prohlášení také vyhrožoval dalšími útoky v zemi.

Útoky si vyžádaly celkem 12 obětí, 42 lidí bylo zraněno. Útočníků bylo sedm nebo osm, nejméně čtyři bezpečnostní složky zlikvidovaly. Podle informací některých místních médií měli být útočníci z parlamentu převlečeni za ženy. Žena pak měla být jednou ze sebevražedných atentátníků z mauzolea.

Dva teroristické útoky v Teheránu mají 12 obětí. Video: Nela Vejvodová

Reklama

Doporučované