Hlavní obsah

Kriminálka zasahuje v areálu někdejšího lounského Legiosu. Vagonka je už pět let v insolvenci

V areálu lounských strojíren zasahuje policie.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Asi dvacet policistů zasahuje od rána v Lounech v areálu výrobce vagonů Heavy Machinery Services, která se dříve jmenovala Legios. Firma je v úpadku od února 2014 a věřitelům dluží přes 3,3 miliardy korun.

Článek

Podle serveru iDNES.cz razie souvisí s insolvenčním řízením firmy. Insolvenční soudce českobudějovického krajského soudu Zdeněk Strnad, který v případu Heavy Machinery Services (HMS) rozhoduje, dnes uvedl, že o zásahu policie nic neví. K události se odmítlo vyjádřit krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích.

Mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner na konkrétní otázku, zda kriminalisté zasahují v Lounech, uvedl, že takové záležitosti policisté nekomentují. „Probíhají plánované realizace,“ řekl pouze ČTK Matzner. Dodal, že podrobnější informace uvolní příští týden.

Ani zástupci HMS nechtějí blíže komentovat průběh a důvod zásahu. Ve stručném vyjádření se pouze proti zásahu jako takovému ohradili. „Náhlý a rozsáhlý policejní zásah po tak dlouho probíhajícím insolvenčním řízení z hlediska HMS postrádá jakékoliv rozumné opodstatnění. Informace o nelegální manipulaci s účetnictvím firmy považuje HMS za účelové a nepravdivé. Je možné, že policejní zásah je součástí snahy některých nových netransparentních subjektů o ovládnutí firmy prostřednictvím insolvenčního řízení. HMS nepochybuje o tom, že vyšetřovatelé žádné pochybení neshledají,“ uvedl v psaném prohlášení mediální zástupce HMS Michal Donath.

Zájem o zkrachovalou firmu loni projevila společnost Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Jaroslava Strnada.

Většina původních zaměstnanců firmy pracuje pro společnost Legios Loco, která si pronajímá část areálu lounských strojíren. Legios Loco ovládá podle svědecké výpovědi zaznamenané insolvenčním soudem uprchlý podnikatel František Savov obviněný v kauze rozsáhlých daňových podvodů.

Podle informací z obchodního rejstříku je jediným akcionářem Legios Loco kyperská společnost Kirosium Limited. Legios Loco byla do obchodního rejstříku zapsána teprve v lednu 2013. Tehdy byla jediným akcionářem společnosti londýnská společnost Legios Group, která byla také jediným akcionářem HMS (původně Legios). V dozorčí radě Legios Loco jsou rovněž lidé, kteří byli v minulosti v čele HMS.

Mediální zástupkyně Legios Loco Radka Háčková ale uvádí, že zásah nemá s touto firmou žádnou souvislost. „Týká se výlučně společnosti HMS, která je v insolvenčním řízení,“ říká.

Společnost HMS je v úpadku od února 2014. Největším věřitelem bývala slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB), která ale svou pohledávku později postoupila švýcarské firmě Mitteleuropa Kredit & Immobilien AG.

Pohledávky přihlásilo 322 věřitelů. Českobudějovický krajský soud firmě zakázal manipulovat se svým majetkem. Podle rozhodnutí soudu firma zvýhodňovala některé věřitele.

Reklama

Související témata:

Doporučované