Hlavní obsah

Kritika ČT? Nejsem normalizátor, televize může ušetřit stovky milionů, říká Juříček. Je to další útok na ČT, oponuje Gazdík

O hospodaření České televize přišli debatovat Pavel Juříček (ANO) a Petr Gazdík (STAN).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroční zprávy České televize se ve Sněmovně řadí pěkně do fronty. Aktuálně jich tam na schválení čeká celkem šest. Plýtvá ČT skutečně penězi koncesionářů, jak tvrdí někteří poslanci? Nebo ji jen chtějí držet v šachu? Do Duelu Seznamu přišli debatovat poslanec ANO Pavel Juříček a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Článek

Pavel Juříček argumentuje údajným auditem o hospodaření ČT, který si nechal na vlastní náklady zpracovat. Ten ale nechce nabídnout veřejnosti. „Našel jsem řadu věcí, jen jsem zveřejnil čísla a na nikoho neútočil,” tvrdí Juříček, který s výsledky výročních zpráv ČT, které Sněmovna projednává, nesouhlasí. Poslanec Petr Gazdík ale nepovažuje čísla, která zástupce ANO předkládá, za relevantní. „Máme zprávu České televize, tam je audit, který je vypovídající. Neříkám ale, že souhlasím se vším, co Česká televize dělá,” vysvětluje Gazdík.

Podle místopředsedy STAN Gazdíka jde o politizaci a tlak na ČT: „Když nebude politicky hodná, neschválíme vám zprávy,” hrozí podle něj někteří poslanci. Pavel Juříček takové nařčení odmítá. Oba se přitom shodují na tom, že je vhodné prosadit zákon o NKÚ, který by dohled úřadu nad hospodařením ČT umožnil.

Přepis části rozhovoru vám nabízíme v následujících řádcích:

Ve Sněmovně aktuálně leží šest výročních zpráv České televize. Zprávy o hospodaření, o činnosti za roky 2016, 2017 a 2018. Jejich dvojí neschválení může vést k odvolání televizní rady, která by mohla umožnit volbu nového generálního ředitele. Je toto cíl průtahů kolem neschvalování zpráv České televize? Shodit Petra Dvořáka?

PG: Bezesporu. Tady nejde o Petra Dvořáka, to je ještě mnohem důležitější, paní redaktorko. Přece demokracie funguje tam, kde jsou svobodné volby a svobodná média. Média v České republice z velké části vlastní různí miliardáři, různí oligarchové. Česká televize a Český rozhlas jsou veřejnoprávní média a já bych se chtěl pana Juříčka zeptat. Pane Juříčku, přejete si aby tady byla veřejnoprávní média?

Já se teď ptám vás, pane poslanče, proč ty zprávy leží už tolik let ve Sněmovně neschválené?

PG: Já se omlouvám. My jsme nejmenší poslanecký klub ve Sněmovně. Proč hnutí ANO jako vládní nejsilnější strana to od roku 2016 neudělalo, to se ptejte, prosím, pana Juříčka a ne mě. Já si myslím, že jde o politizaci a tlak na Českou televizi.

Je to podle vás schválně?

PG: Je to schválně, určitě. Já jsem člen volebního výboru a je tady evidentní tlak k tomu, aby se Česká televize držela pod krkem, aby když tzv. nebude politicky hodná, „tak my vám neschválíme zprávu“, pan Juříček tady směšuje dvě věci. Tu rovinu demokracie a tu politickou rovinu a veřejnoprávní smlouvu a rovinu toho, jakým způsobem Česká televize hospodaří nebo jestli jsou všechny její smlouvy v pořádku nebo v nepořádku. A já vám říkám, pojďme spolu prosadit zákon, že to bude kontrolovat NKÚ, a já budu jedině rád, protože mám také pochybnosti, jestli Česká televize ve všem hospodaří v pořádku. Když Česká televize bude kontrolována renomovanou institucí. Není nic jednoduššího.

Pane poslanče, je cílem držet Českou televizi pod krkem, jak říká například pan poslanec Gazdík?

PJ: To jednoznačně odmítám.

Tak proč ty zprávy nejsou schválené?

PJ: Já jsem se podíval na výroční zprávy a jako renomovaný podnikatel něco vím o ekonomice, účetnictví, hospodaření. Asi těžko bude někdo vyvracet, že mám dostatečnou odbornost, abych tohle dokázal sám posoudit, ať už audit existoval, nebo neexistoval. Já jsem nechtěl vypadat předpojatě, proto jsem to udělal, a ty čísla jsou naprosto jasná, definují způsob hospodaření. To, co říká pan Gazdík, tak samozřejmě, vždyť i pan Kubíček z našeho klubu ANO doporučoval, že by bylo dobře, aby Českou televizi kontroloval nezávislý kontrolní úřad.

A to byste podpořili jako hnutí ANO?

PJ: Já určitě ano a myslím si, že drtivá většina našeho klubu taktéž. Protože to je systémový krok. Jenom jsem upozornil na to, že pokud během velmi krátké doby nedojde k utažení opasku a nezačne Česká televize správně hospodařit, tak to dopadne na všechny koncesionáře, na všechny občany, respektive na domácnosti, které mají televizní přijímač, a budou se muset zvednout koncesionářské poplatky. Chceme to? Já si myslím, že to nechce nikdo.

S tím byste tedy nesouhlasil?

PG: Nechceme.

Myslíte, že 135 Kč je tedy dostačující?

PJ: Vzhledem k tomu, jak jsem postupně zvedal tu jednu spodičku za druhou té České televize, tak jsem si naprosto jistý, že úspory jsou tam možné v řádech stovek milionů korun. Proč mě oslovil pan ředitel Dvořák, aby se se mnou sešel? Když jsem mu to říkal, ty jednotlivé konkrétnosti, které zde nechci úplně zveřejňovat, tak samozřejmě úplně rudl a bledl a zároveň mě vyzval, abych mu pomohl postavit rozpočet do roku 2020. Já samozřejmě teď nevím, jestli mu mám pomáhat, nebo jestli naopak, když on zveřejní některé nepravdy. Návrh na organizaci semináře vzešel od předsedy poslanecké Sněmovny Radka Vondráčka.

Zastavme se, prosím, u toho koncesionářského poplatku. 135 Kč měsíčně – je to dostačující? Nejsou třeba některé ty finanční záležitosti kolem České televize dané i tím, že je ten poplatek možná příliš nízký? Od roku 2008 se nezvedal.

PG: Znovu. Pakliže budeme mít 100% jistotu a Nejvyšší kontrolní úřad bude kontrolovat Českou televizi a budeme mít jistotu, že Česká televize hospodaří 100% správně, že tam není jediná předražená smlouva, tak se pojďme bavit o tom, jestli je ten poplatek dostatečný, nebo ne. Já to teď zcela jistě nevím, ale znovu se vracím k tomu: Pojďme rozlišit ekonomickou rovinu, rovinu veřejnoprávnosti, a tu politickou, protože tady jsme ve velkém nebezpečí. Já rozumím tomu, že pan Juříček se baví o té ekonomické, a já ho vyzývám: Pojďme to udělat, pojďme si podat ruku, pojďme ten zákon společně prosadit.

Podle všeho většina poslanců hnutí ANO a ČSSD nakonec ty zprávy podpoří. Proti jsou tedy hlavně poslanci SPD a KSČM. Vy už máte zhruba spočítané hlasy, jak by to mohlo dopadnout?

PG: Ta sněmovní matematika je jednoduchá, záleží na hnutí ANO. Je tady tábor stran, jako je ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostové, který zcela jistě ve své většině zprávy České televize podpoří právě z obavy o veřejnoprávnost České televize. Aby nedošlo k privatizaci České televize a aby ta veřejnoprávní služba byla zachována.

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek říkal, že hnutí ANO také podpoří, tak nejste zbytečně paranoidní?

PG: Tak já si tím nejsem úplně jist, protože i pan Juříček ví, že minimálně 10–15 poslanců v jeho 78členném klubu to podpořit příliš nechce. Jestli tam převládne stranická disciplína, nebo ne, to já nevím, to uvidíme až po tom hlasování. Já bych si přál, aby ty zprávy byly podpořeny, aby Česká televize nebyla jaksi předmětem nějakého politického tlaku.

To se děje nyní.

PG: Tím, že tady schvalujeme zprávu z roku 2016, která mohla být teoreticky už minimálně dva roky schválená, se to samozřejmě děje, protože ten zákon mluví jasně. Pokud nebudou schválené dvě zprávy, tak je to problém a my tu máme zprávy dvě za rok 2016, dvě za rok 2017, dvě za rok 2018, teď bude projednávat volební výbor a za pár měsíců přijdou dvě zprávy za rok 2019.

Není, pane poslanče Juříčku, skutečně to, že ty zprávy tam dlouho leží, tlak na Českou televizi? Necháváte ji vycukat?

PJ: Já jsem to určitě nepojal ideologicky ani politicky. Já jsem prostě podnikatel a člověk, který se na věci dívá hospodárně.

Ty zprávy tam ale skutečně leží a Česká televize neví, na čem je. To lze vnímat jako určitý tlak, nebo ne?

PJ: Já nevím, jaké byly důvody, proč se to neprojednávalo. Respektive, teď se to projednávalo celý den a na základě toho, co já jsem tam řekl nebo co jsem ukázal, čísla, která jsou veřejná, tak jenom, jak jsem postavil věci na faktech a nic víc a nic míň.

Nicméně například paní poslankyně ODS Němcová tvrdí, že chcete Českou televizi znormalizovat.

PJ: Paní Němcová tvrdí relativně spoustu různých nesmyslů. Já, člověk, který je syn bývalého oportunisty, který byl vyhozen z práce, a díky tomu nesměl studovat a musel jsem se vyučit, tak by to bylo úsměvné, že zrovna já bych byl normalizátor. Jsem šťastný za to, že máme Českou televizi jako veřejnoprávní, že je nezávislá, že logicky se staví relativně oportunitně vůči každé vládě, což je správně.

Reklama

Doporučované