Hlavní obsah

Krize rakouské politiky: Kompromitující video vicekancléře, pád vlády a předčasné volby

Schůzka, kvůli které padla rakouská vláda, se konala na španělském ostrově Ibiza předloni v červenci.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Rakousko čekají předčasné parlamentní volby. Shodli se na tom kancléř Sebastian Kurz s prezidentem Van der Bellenem. Důvodem je nahrávka, na níž se (bývalý) vicekancléř a šéf svobodných (FPÖ) Heinz-Christian Strache snaží dohodnout s údajnou neteří ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek.

Článek

Rakousko čekají další předčasné parlamentní volby, nejspíše počátkem září. Po nedělní schůzce s lidoveckým kancléřem Sebastianem Kurzem věnované politické krizi v zemi to sdělil prezident Alexander Van der Bellen. Problémy způsobila videonahrávka kompromitující nyní už bývalého vicekancléře a šéfa rakouské strany svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho, kvůli níž Kurz v sobotu ukončil vládní koalici s FPÖ.

Strache už předtím oznámil, že kvůli uvedenému záznamu, zveřejněnému v pátek německými médii, odstupuje z politických funkcí. Na videu je bývalý vicekancléř vidět, jak předák svobodných před rovněž předčasnými parlamentními volbami v roce 2017 jedná s údajnou neteří ruského oligarchy o politické podpoře pro svou stranu výměnou za zajištění státních zakázek.

Předsedou Svobodné strany Rakouska je po Strachem podle očekávání jmenován Norbert Hofer. Předsednictvo FPÖ ve vydané tiskové zprávě rovněž sdělilo, že dnešní rozhodnutí ještě formálně potvrdí na příštím zasedání. To se uskuteční po volbách do Evropského parlamentu, které se budou v Rakousku konat v neděli 26. května.

Kurz v sobotu večer prohlásil, že po zhlédnutí této nahrávky „musí zcela upřímně říct, co je moc, to je moc” a oznámil, že koaliční smlouvu své rakouské lidové strany (ÖVP) s FPÖ vypověděl. Zároveň prezidentovi navrhl vypsání předčasných voleb, což šéf státu následně podpořil.

Po jednání s předsedou vlády o dalších krocích Van der Bellen sdělil, že je pro to, aby se nové volby v zemi konaly co nejdříve, přičemž navrhl počátek září. O přesném termínu se bude teprve jednat, podle agentury APA by Rakušané mohli jít hlasovat nejdříve 8. září.

Nejasný je další osud kabinetu pod Kurzovým vedením. Kancléř dal najevo, že by rád se svou vládou dovedl zemi k volbám, není však jasné, zda v ní zůstanou ministři za FPÖ ani kdo ve funkci vicekancléře nahradí Stracheho.

Se zástupci svobodných to ale nebude mít snadné, jak už naznačil jejich ministr vnitra Herbert Kickl, který podle agentury APA vyhlásil lidovcům válku. Na Facebooku mimo jiné obvinil Kurze, že mu vůbec nejde o Rakousko, nýbrž „jen o moc”.

Opoziční sociální demokraté (SPÖ) požadují, aby resorty vedené doposud svobodnými po přechodné období řídili nezávislí odborníci.

Kancléř v neděli také řekl, že je třeba prošetřit všechna podezření, která se po zveřejnění videa z Ibizy objevila, a to včetně případné trestněprávní odpovědnosti. Kurz se chce také dozvědět, kdo si nahrávku nechal pořídit.

Pro Kurze je skandál s vládní krizí o to nepříjemnější, že propukl těsně před volbami do Evropského parlamentu. Za svou dosavadní koalici s protiimigrační FPÖ si například vyslechl kritiku od Franse Timmermanse. Hlavní kandidát evropských sociálních demokratů na funkci předsedy Evropské komise kancléři vyčetl, že „celou dobu flirtoval s krajní pravicí”, před čímž ho „měsíce“ varoval.

Reklama

Související témata:

Doporučované