Hlavní obsah

Krizové středisko pro bezdomovce je plné, kapacita se zvýší

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

ilustrační snímek

Reklama

O další lůžka a takzvané teplé židle zvýší Plzeň kapacitu evakuačního krizového střediska pro bezdomovce, které zřídila po dobu velkých mrazů.

Článek

Ve středu se středisko otevřelo v jedné z nevyužívaných hal kulturního areálu DEPO2015. Cílem bylo odlehčit azylovému Domovu sv. Františka, který jako jediný ve městě nabízí bezdomovcům nocleh. „Již první noc kapacita 25 lůžek v krizovém středisku nestačila a neziskové organizace, které tam zajišťují provoz, přidaly židle, na nichž mohli zájemci přečkat noc,“ řekl primátor Martin Baxa.

„Plzeň tím zintenzivnila pomoc lidem bez domova s jediným cílem - aby přečkali panující silné mrazy bez újmy na zdraví,“ řekl.

Podle radního Davida Šloufa, který za projektem stojí, strávilo v centru první noc 28 klientů se dvěma psy. „Jsem přesvědčen, že právě díky vstřícnosti vzít si psa s sebou využijí služeb střediska i ti, kteří nabídku standardních kamenných služeb dosud odmítali. Pro nás je stěžejní, aby žádný člověk nebyl odmítnut a nemusel tak strávit noc na ulici,“ řekl Šlouf. Do azylového domova si bezdomovci psa vzít nesmějí, nyní ho ale mohou dočasně dát do útulku. Ve středisku v DEPO2015 je se psy přijmou.

Plzeň dočasné centrum pro bezdomovce letos ve velkých mrazech otevřela poprvé. „Jedná se o velmi důležitý, troufnu si říct až průlomový projekt. Se zástupci neziskových organizací jsme okamžitě při této krizové situaci zasedli k jednomu stolu a našli jsme shodu pro společné řešení situace,“ řekl Šlouf. Kromě města se v projektu angažuje městská policie, útulek, společnost Plzeň 2015 provozující DEPO a neziskové organizace TADY A TEĎ, Ponton, Člověk v tísni a Ulice, dopoledne tam pomáhají studenti vyšší odborné školy se zaměřením na sociální oblast.

„První i druhý den a noc provozu proběhly maximálně klidně, klienti jsou spokojení a oceňují to, že mají kde strávit tyto pro ně složité dny. Nabízí pomoc pracovníkům se zajištěním provozu centra. Kapacita již nestačila první noc, druhou noc u nás strávilo celkem 32 klientů,“ řekla ředitelka organizace Společnost TADY A TEĎ Michaela Stehlíková.

Provoz střediska je nepřetržitý, bezdomovci tak nemusí být na ulici ani přes den. Při vstupu do areálu je jim změřena teplota. Ve středisku dostanou i teplý čaj nebo kávu.

Pro mrazivé dny zvýšil Domov sv. Františka kapacitu noclehárny ze 46 lůžek o dalších 26. Spolu se střediskem v DEPO2015 by tak měly dostačovat kapacity pro všechny lidi bez domova, kteří o pomoc budou stát, řekla náměstkyně primátora pro sociální věci Eliška Bartáková. Do střediska město zajistilo i zdravotníky, kteří ošetřují klientům rány. Lidem, kteří odmítají nabídku azylového domu nebo krizového centra a zůstávají i nyní na ulici, terénní pracovníci charity dávají potravinové balíčky, oděv, deky, spacáky a karimatky a pravidelně je kontrolují.

Reklama

Doporučované