Hlavní obsah

Kroměříž vybuduje pumptrack a opraví 11 dětských hřišť

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměřížská radnice chce vybudovat okruh pro jízdu na kole v terénu, takzvaný pumptrack. Stát by měl za plaveckým bazénem. Město pokračuje také v opravě dětských hřišť.

Článek

Vybudování pumptracku by se lidé mohli dočkat příští rok. Jeho podoba vzejde z projektové dokumentace, kterou si radnice nechá zpracovat. Sportoviště vznikne u krytého plaveckého bazénu v Obvodové ulici. „Vybrali jsme tento prostor kvůli tomu, že město vlastní pozemek a nemusí hledat nebo kupovat pozemek cizí. Hřiště bude hliněné, vybrali jsme tuto variantu, aby bylo možné ji když tak poupravit nebo v případě dalších úprav na bazénu změnit jeho lokaci. Je uzpůsobeno pro děti, proto bude i hliněné, aby si neublížily,“ řekl místostarosta Vratislav Krejčíř (Piráti).

Pumptrack je uzavřený, uměle vytvořený přírodní okruh pro jízdu na kole, který se projíždí bez šlapání. Kromě terénních vln se skládá i z klopených zatáček, které umožňují udržovat nebo dokonce zvyšovat rychlost jízdy pouhým pumpováním.

Podle koordinátora městské mobility Martina Gabryše bude pumptrack určený pro širokou veřejnost. „Je to zábava pro jednotlivce, skupinky jezdců, pro rodiny. Užijí si jej děti, mládež i dospělí bez ohledu na výkonnost i věk, ale také zkušení bikeři. Cílem projektu je vytvořit ve městě vhodnou lokalitu pro zdokonalování se v jízdě na kole,“ uvedl Gabryš.

Radní již schválili projektový záměr. Odhadované náklady se pohybují okolo 300 tisíc korun.

Město také nyní za téměř 1,2 milionu korun zvelebuje dalších 11 dětských hřišť. Práce by měly být hotové nejpozději do konce října. Opravy se týkají dvou hřišť v Moravské ulici, hřišť v ulicích Nitranská, Denkova, U Sýpek, Rumunská, Obvodová, Zeyerova, Mánesova a Lutopecká a také hřiště v místní části Vážany. „Instalovány zde budou kolotoče, houpačky, skluzavky, průlezky a někde i fitness prvky a branky,“ uvedl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal. Loni město podobně obnovilo 14 dětských hřišť, na dalších zajistilo drobnější opravy.

Reklama

Doporučované