Hlavní obsah

Kuba po půl století povolí vznik prvních tří desítek soukromých firem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Kubánské ministerstvo hospodářství tento týden schválilo 32 malých a středních podniků, které se tak staly prvními soukromými firmami na tomto karibském ostrově za více než půlstoletí.

Článek

Okruh činností, v nichž smí soukromé společnosti na Kubě podnikat, je omezený a se zahraničím smí obchodovat pouze přes státní firmu. Informoval o tom deník El País. Dosud na Kubě mohli samostatně podnikat pouze jednotlivci jako živnostníci a i oni mají omezená pravidla i šíři odvětví. Pracují zejména v pohostinství či jako opraváři. Dvacet z nově povolených podniků založili právě tito živnostníci, kteří tak změnili formu podnikání.

Soukromé firmy, jež mohou mít až sto zaměstnanců, jsou novinkou. Poslední takové podniky na Kubě existovaly v 60. letech minulého století, než tehdejší komunistický lídr Fidel Castro soukromé společnosti jako „pozůstatky kapitalismu“ znárodnil.

Experti citovaní deníkem El País se shodují, že jde o historický krok, a to i přes to, že odvětví pro podnikání jsou omezená. Soukromě firmy nesmí působit například ve zdravotnictví, telekomunikacích, energetice či médiích, ale ani třeba v advokacii či účetnictví.

Asi třetina z nově schválených malých a středních podniků má povolení pro potravinářskou výrobu. Firmy mají podobu společností s ručením omezeným a mohou mít jakýkoli počet společníků. Jeden Kubánec ale nesmí být společníkem ve více takových podnicích. Společníkem nesmí být ani zahraniční investor. Mohou nicméně vzniknout smíšené podniky se zahraniční účastí, které ale musí projít zvláštním schvalovacím procesem na ministerstvu.

Kubánská ekonomika se v posledních letech potýká s hlubokou krizí, kterou po oteplování americko-kubánských vztahů za prezidenta USA Baracka Obamy zhoršilo obnovení sankcí jeho nástupcem Donaldem Trumpem. Posléze krizi ostrova, závislého na cestovním ruchu, prohloubilo omezení cestování za pandemie covidu-19. Řada Kubánců viní z nedostatku základního zboží a výpadků elektřiny komunistickou vládu, ta to zdůvodňuje americkým hospodářským embargem, platným od 60. let minulého století, a novými americkými sankcemi zavedenými Trumpem.

Povolení soukromých malých a středních podniků podle deníku El País umožnil už v roce 2011 šestý sjezd kubánské komunistické strany, která je stále jedinou povolenou politickou stranou na Kubě. Až letos ale vláda schválila příslušné zákony. Letos v létě také například umožnila, zatím do konce roku, Kubáncům přivézt si ze zahraničí bez cla neomezené množství léků, potravin a hygienických potřeby pro vlastní potřebu. Podle některých analytiků se tak vláda snaží zažehnat další masové protesty. Ty vypukly letos v červenci a kromě dlouhodobě zoufalé životní úrovně velké části Kubánců k nim přispěla i výrazně horší epidemická situace s covidem-19. V pondělí 11. října se na Kubě chystá další velký protest - národní stávka za propuštění politických vězňů a konec represí vůči kritikům režimu.

Reklama

Doporučované