Hlavní obsah

Zemřel kubánský vůdce Fidel Castro. Havana truchlí, v Miami se slaví

 

Reklama

Castrovi bylo 90 let, zprávu oznámil jeho bratr Raúl, který Kubu už deset let vede.

Článek

Ve věku 90 let zemřel vůdce kubánské revoluce a dlouholetý prezident Fidel Castro. Oznámil to jeho mladší bratr Raúl Castro, který Fidela v roce 2006 vystřídal v čele země. Vůdce kubánské revoluce podle Raúla zemřel v pátek ve 22:29 místního času (dnes v 04:29 SEČ). Jeho tělo by mělo být zpopelněno ještě dnes, a to v ranních hodinách místního času.

Raúl Castro ohlásil úmrtí Fidela Castra ve státní televizi, kde se objevil v olivové vojenské uniformě. "Dnes ve 22:29 zemřel vrchní velitel kubánské revoluce Fidel Castro Ruz. Vždy kupředu, k vítězství," prohlásil současný nejvyšší kubánský představitel.

Zatímco obyvatelé kubánského hlavního města na zprávu o smrti Fidela Castra reagují se smutkem, v americkém Miami - domově početné kubánské exulantské komunity - začal dav mávající kubánskými vlajkami tančit, jásat a bušit do pánví a kastrolů, napsala agentura Reuters.

"Jsem z toho hodně rozrušená. Bez ohledu na cokoli byl veřejnou osobností, kterou celý svět respektoval a miloval," citoval Reuters studentku z Havany Sariel Valdespinová. Patnáctiletý Carlos Rodríguez byl v havanské čtvrti Miramar, když se dozvěděl o Castrově úmrtí. "Fidel? Fidel?" prohlásil a nevěřícně se udeřil do čela. "To jsem tedy nečekal. Vždycky jsme si mysleli, že bude žít navždy. To nemůže být pravda."

"Je to tragédie," řekla agentuře AP 22letá havanská zdravotní sestra Dayan Montalvová. "Všichni jsme s ním vyrůstali. Ta zpráva, kterou jsme se právě dozvěděli, mě opravdu ranila."

Diametrálně odlišná nálada zavládla v nejsilnější baště kubánských emigrantů v Miami, kde podle informací zpravodajského serveru BBC News mnozí lidé začali slavit a odpalovat zábavní pyrotechniku.

Kubánci v Miami se scházejí v restauracích a na mnoha veřejných místech, sdělil BBC Luis Luis Fajardo z Miami. "Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým. Když se v 90. letech minulého století zhroutil Sovětský svaz, zažívali Kubánci obrovské těžkosti. Mnoho lidí teď říká, že když je Fidel Castro mrtvý, mohla by Kuba zažít změny, po jakých volali," dodal.

Co na to svět

Reakce na twitteru a dalších sociálních sítích na sebe nenechaly dlouho čekat. I online lidé smrt kubánského vůdce oplakávají i oslavují. Jedni připomínají jeho oběti a upírání svobody obyvatelům Kuby, druzí vyzdvihují jeho revolučního ducha. Rodině a Kubáncům kondoluje třeba Nadace Nelsona Mandely.

Mezi prvními, kdo se ke Castrovu úmrtí vyjádřili, byl levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro, indický premiér Naréndra Módí či francouzský prezident Francois Hollande. Poctu zesnulému vzdal i bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov.

Madura vyzval všechny světové revolucionáře, aby pokračovali v odkazu kubánské revoluce. Módí Castra označil za nejkultivovanější osobu 20. století. Podle francouzského prezidenta Fidel Castro zosobňoval kubánskou revoluci ve všech nadějích, která vyvolala, i ve všech zklamáních, která přinesla. Gorbačov vyzvdihl Castra jako vůdce, který posílil Kubu v období americké blokády. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto napsal na twitter, že Fidel Castro byl přítelem Mexika a podporoval bilaterální vztahy obou zemí založené na respektu, dialogu a solidaritě.

Kondolence přišly i z Ruska. Jméno Fidela Castra se podle prezidenta Vladimira Putina stalo symbolem celé epochy v moderních světových dějinách. Ocenil Castrovo dílo - svobodnou a nezávislou Kubu, která se stala vlivným členem mezinárodního společenství i inspirujícím příkladem pro mnoho zemí a národů. Předseda moskevského sněmu Alexej Šapošnikov označil skon devadesátiletého Castra za nenahraditelnou ztrátu pro celé lidstvo, za úmrtí osobnosti nermírného významu. Zároveň nastolil otázku zřízení památníku Fidela Castra v ruské metropoli a pojmenování jedné z moskevských ulic po kubánském vůdci, což podle něj jistě najde podporu v srdcích a myslích Moskvanů.

Naopak Ileana Rosová-Lehtinenová, první Američanka kubánského původu zvolená do amerického Kongresu, označila Castra za tyrana a zločince a jeho smrt uvítala jako příležitost usilovat o Kubu, která bude svobodná, demokratická a prosperující. Kubánská disidentka a bloggerka Yoani Sánchezová komentovala Castrovu smrt slovy, že už chybí jen několik hodin do prvního úsvitu jejího života bez Fidela Castra.

Vyjádříl se i český premiér Bohuslav Sobotka. "Fidel Castro nejdřív jako revolucionář ztělesňoval v lidech velké naděje, postupně se z něj ale stal diktátor. Věřím v posilování občanské svobody na Kubě. Změny již v zemi začaly, otevírá se a liberalizuje," citovala ho ČTK. Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes v tiskovém prohlášení označil Fidela Castra za bojovníka za svobodu kubánského lidu. Vyjádřil soustrast Castrově rodině a rovněž kubánskému lidu a všem, jež na odkaz Fidela Castra nikdy nezapomenou.

Na internetu se okamžitě objevily i vtipy reagující na Castrovu smrt. Co se agentům CIA nepodařilo ani na téměř sedmistý pokus - zabít ho -, podařilo se roku 2016. Vedle Velké Británie, po brexitu, a Spojených států, po volbách, nepřežil ani nesmrtelný vůdce.

Reklama

Související témata:

Doporučované