Hlavní obsah

„Měla neuvěřitelný vliv na africkou hudbu.“ Zemřela zpěvačka Zahara

Zemřela afropovová zpěvačka Zahara. Na tamní hudbu měla neuvěřitelný vliv.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve věku 36 let v pondělí zemřela afropopová zpěvačka Bulelwa Mkutukana, známá jako Zahara, oznámil jihoafrický ministr kultury Zizi Kodwa.

Článek

V pondělí večer zemřela v Johannesburgu jihoafrická zpěvačka Zahara, svým jménem Bulelwa Mkutukana. Afropopové zpěvačce bylo 36 let.

Proslavila se v roce 2011 albem Loliwe, které je dodnes velmi oblíbené na celém africkém kontinentu. Její páté a poslední album Nqaba Yam z roku 2021 se po svém vydání dostalo i na první místo žebříčku iTunes. Sama Zahara se o rok dříve dostala na seznam 100 žen sestavovaný BBC.

Tvorba zpěvačky a skladatelky Zahary se opírala o tradiční motivy africké kultury. Kromě angličtiny zpívala často i ve xhoštině, tradičním jazyku na jihu Jihoafrické republiky. Předpokládanou příčinou úmrtí jsou problémy s játry. Zahara roku 2019 promluvila o svém boji se závislostí na alkoholu.

„Zahara a její kytara měly neuvěřitelný a trvalý vliv na jihoafrickou hudbu,“ napsal jihoafrický ministr sportu, umění a kultury Zizi Kodwa na sociální síti X.

Reklama

Doporučované