Hlavní obsah

Semjon Byčkov v roce 2028 skončí na postu šéfdirigenta České filharmonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Česká filharmonie, Seznam Zprávy

Semjon Byčkov je šéfdirigentem České filharmonie od roku 2018.

Reklama

Odchod Byčkov vysvětlil tak, že už naplnil svoje poslání. Během jeho působení zažil orchestr nevídaný růst. Česká filharmonie zahájí 129. sezonu, během které odehraje koncerty i v New Yorku, v září.

Článek

Semjon Byčkov v roce 2028 ukončí své působení ve funkci šéfdirigenta České filharmonie (ČF). Jedenasedmdesátiletý Američan ruského původu vede orchestr od roku 2018, kdy nahradil zemřelého Jiřího Bělohlávka a stal se čtvrtým zahraničním šéfdirigentem nejvýznamnějšího tuzemského orchestru od roku 1989.

Rozhodnutí opustit pozici šéfdirigenta a hudebního ředitele Byčkov zdůvodnil naplněním svého poslání. „Dospěl jsem k závěru, že sen, který jsem měl, když jsem před šesti lety začínal vést tento orchestr, sen o tom, že se Česká filharmonie stane součástí té malé skupiny, která tvoří světovou orchestrální elitu, a že se postarám o to, aby ji svět znal a uznával, se splnil,“ sdělil Byčkov. „Na příštích několik let jsme naplánovali mnoho velmi zajímavých projektů a tento orchestr bude i nadále uměleckým středobodem mého života, jako tomu bylo od prvního dne,“ dodal.

„S velkým smutkem jsem přijal zprávu o rozhodnutí Semjona Byčkova neprodloužit smlouvu s Českou filharmonií na konci sezony 2027/2028. I když naprosto respektuji jeho důvody, vím, že mluvím za celý orchestr, když řeknu, že nám bude velmi chybět jak po hudební, tak po lidské stránce. Se Semjonem Byčkovem zažívá orchestr nevídaný umělecký růst a Semjon je zároveň jeho hlavním hybatelem. Jsme nesmírně vděčni za to, čeho jsme dosud společně dosáhli, a jsem si jistý, že nás čekají mimořádné další čtyři roky,“ uvedl generální ředitel ČF David Mareček.

Vrcholem nadcházející 129. koncertní sezony ČF budou tři koncerty v Carnegie Hall v New Yorku, kterými vyvrcholí oslavy Roku české hudby. „Je to vzácné privilegium, kterého se dostalo pouze Berlínským a Vídeňským filharmonikům,“ podotkl Byčkov.

Reklama

Související témata:
Semjon Byčkov

Doporučované