Hlavní obsah

Vzniká národní sbírka zlozvyků, každý může přihlásit ty své

Foto: Profimedia.cz

Za projektem sbírky zlozvyků stojí umělkyně Kateřina Šedá.

Reklama

Gregor Johann Mendel nebyl jen zakladatelem genetiky, ale také silným kuřákem.

Článek

Oceňovaná umělkyně Kateřina Šedá buduje s pomocí veřejnosti Národní sbírku zlozvyků. Svůj nebo cizí, individuální i rodinný zlozvyk může kdokoliv přihlásit na webu www.sbirkazlozvyku.cz. Ve sbírce se objevuje třeba přehnané i nedostatečné uklízení, brzké i pozdní příchody na schůzky, pití sójové omáčky nebo přehrabování popelnic. Počet přihlášených zlozvyků už podle webu přesáhl tři tisícovky.

Šedá, označovaná někdy za sociální architektku, se dlouhodobě věnuje projektům na rozhraní různých uměleckých forem a společenského aktivismu. Často pracuje s jednotlivci i velkými skupinami lidí, jejich vztahy a stereotypy. Národní sbírka zlozvyků je součástí jejího projektu Celej von, který vzniká u příležitosti 200. výročí narození zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela.

Když Šedá přemýšlela, jak Mendelův odkaz uchopit a přiblížit jeho osobnost současným lidem, zjistila, že nebyl jen vědec, meteorolog nebo včelař, ale také silný kuřák. Dokonce po něm zbylo několik propálených ubrusů.

„Napadlo mě, že přesně tohle může být ten klíč. Zlozvyky jsou něco, co každého z nás provází životem. Odlišují nás od ostatních, charakterizují naši osobnost a paradoxně nás i spojují. A tak jsem se rozhodla uspořádat Národní sbírku zlozvyků a dát lidem šanci poznat ‚příbuzné‘, o nichž možná ani neměli tušení,“ popsala Šedá.

Původně otevřela kategorie „můj zlozvyk“ a „zlozvyk někoho jiného“. Nyní už sbírá také zlozvyky rodinné a národní. První prezentace sbírky se uskuteční za tři týdny v Brně na Mendel Festivalu 2022. Projekt tím ale nekončí. Šedá připravuje Mendelovu tabulku zlozvyků, která se stane základním stavebním kamenem labyrintu, kde pak mohou lidé na základě podobných zlozvyků hledat své „příbuzné“.

Sama Šedá se hlásí k řadě zlozvyků. Prý mluví rychle a nahlas, skáče lidem do řeči a připadá jí, že jsou všichni ostatní pomalí. Narážkou na velmi rozšířený zlozvyk současnosti je logo sbírky: dvouocasý český lev s mobilem v tlapě.

Reklama

Související témata:
Zlozvyky

Doporučované