Hlavní obsah

Zemřel kytarista Luboš Andršt

Foto: Profimedia.cz

Luboš Andršt na snímku z roku 2017.

Reklama

aktualizováno •

Zemřel kytarista a skladatel Luboš Andršt, bylo mu 73 let.

Článek

„V noci na dnešek zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra (v úterý) vzpomínat v Lucerně. Spolu s námi i jeho bratranec Petr Janda. RIP kamaráde!“ napsal zpěvák a skladatel Michal Prokop na facebooku.

Ve Velkém sále pražské Lucerny je na úterý naplánovaný Prokopův vánoční koncert se skupinou Framus Five.

Informace z facebooku Prokopa ČTK potvrdil hudební producent David Gaydečka. Andršt hrál s Michalem Prokopem v kapele Framus Five, působil v jazzové formaci Jiří Stivín & co.

Dvakrát si zahrál s legendárním B. B. Kingem, kterému se při jeho pražském vystoupení v roce 1997 dostalo do ruky jedno z Andrštových alb. O rok později ho pozval na pódium.

Takto na koncert vzpomínal na svém webu sám Andršt: „Ptal jsem se pořadatele, pana Jiřího Londina, co a jak a jestli by mi mohl rezervovat lístek. A pan Londin povídá: ‚A také sebou bude mít nějakého hosta. Nevím, kdo to je, ale budu to vědět příští týden, protože to musím dát na plakáty.‘ Za týden zase volám a ptám se, jen tak mimochodem: ‚Už víte, kdo bude ten host?‘ A pan Londin říká: Jo… to jste vy.“

Ve znamení blues

Jméno Andršta, který se narodil 26. července 1948 v Praze, je neodmyslitelně spojeno s českým blues. Muzikant, v jehož tvorbě je možné najít i vlivy etnické, klasické či rockové hudby, stál v roce 1996 u zrodu úspěšného šumperského festivalu Blues Alive. Během let spolupracoval Andršt vedle Prokopa a Stivína také s Emilem Viklickým, Mariánem Vargou, Peterem Lipou nebo Martinem Kratochvílem v jeho sestavě Jazz Q.

Andršt hrál například na Prokopově albu Město ER, s Jazz Q nahrál desku Pozorovatelna. Počátkem roku 1973 založil vlastní bluesrockovou skupinu Energit, později vystupoval pod hlavičkou Luboš Andršt Blues Band či Luboš Andršt Group. K albům, která vydal pod svým jménem, patří například Capricornus a Imprints.

Počátkem 90. let vedl Andršt doprovodnou skupinu Marty Kubišové. V loňském roce vyšla Andrštova vzpomínková kniha Ještě hraju vestoje, na které pracoval s hudebním publicistou a dramaturgem Blues Alive Ondřejem Bezrem.

Reklama

Související témata:
Luboš Andršt

Doporučované