Hlavní obsah

Kulturní centrum Pivovar v Domažlicích bude hotové v červnu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Domažlice dokončí v červnu přestavbu svého pivovaru na multifunkční kulturní centrum s novým městským minipivovarem s restaurací.

Článek

Rekonstrukce památkově chráněné budovy z roku 1720, která se mírně posunula a prodražila kvůli statickým problémům podlah, si dosud vyžádala 133 milionů korun. ČTK to řekl starosta Zdeněk Novák (Sdružení pro město Domažlice).

„Pokud se nestane nic mimořádného, tak bychom mohli celé Kulturní centrum Pivovar zkolaudovat do poloviny června,“ uvedl. Na přestavbu pivovaru, kde už byl v roce 2015 za 27 milionů opravený hvozd, tedy pivovarská věž, dá EU asi 40 milionů Kč. Dokončeno už je jižní křídlo, v jehož přízemí bude pivnice, v prvním patře komunitní centrum a nad ním víceúčelový sál. Hotovo už je také téměř západní křídlo, kde bude pivovarská technologie, muzeum sklářství a pivovarnictví, v prvním patře restaurace a ve druhém a třetím knihovna, v podkroví výstavní sál.

Pivovar budou provozovat Domažlické městské lesy, které už nakupují z úvěru technologii za více než deset milionů korun. Roční kapacita výroby 3000 hektolitrů nebude v počátku plně využitá. Pivovar, jehož provoz by měl být ziskový, chce výhledově prodávat pivo i za branami. Tradice vaření piva ve městě sahá až do roku 1341.

Do konce června město dodělá úpravy Základní školy a mateřské školy Msgre. B. Staška. „Odborné učebny, bezbariérové úpravy, vybavení nábytkem a IT vyjdou na 22 milionů,“ řekl Novák. Brzy také začnou podobné úpravy Základní školy Komenského. „Pokud vše klapne, tak letos vydáme asi 15 milionů,“ řekl.

Pro Domažlice bude letošek kvůli koronavirové krizi investičně úspornější, už započaté stavby ale nezastaví. „Pracujeme na redukci plánu investic, máme pouze předběžný nástřel, neboť pracujeme s nejistými čísly,“ řekl Novák. Kvůli nižším příjmům z daní připravuje úpravu rozpočtu. Město zřejmě sníží investiční rezervu a uspoří na provozu.

Reklama

Doporučované