Hlavní obsah

Kurz první pomoci pro maminky a tatínky. Jak postupovat při bezvědomí dítěte

Nezaklánět hlavu, nevyndávat jazyk. První pomoc u těch nejmenších dětí má jasná pravidla.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník téměř desetiměsíčního miminka – tentokrát zaměřený na takzvanou šestou nemoc, varování před blbými větami matek a rychlokurz první pomoci.

Článek

Jak postupovat v momentě, kdy dítě upadne do bezvědomí? „Musíme zjistit, jestli na nás reaguje, promluvit na něj, zahýbat s ním a volat linku 155,“ říká Marek Hylebrant, záchranář ze ZZS Středočeského kraje s tím, že operátorka sice dál v první pomoci naviguje, ale vždy je lepší alespoň částečně vědět, jak postupovat.

První pomoc začíná pěti vdechy – mírnými. Platí přitom, že u nejmenších dětí by se nijak neměla zaklánět hlavička, u těch větších se částečně zaklonit může.

"Vdech je mírný, pouze to, co máme v tvářích, " dodává Hylebrant. Jestliže se miminko nerozdýchá, začíná se s resuscitací. U malých dětí se třicetkrát stlačí hrudníček a po třiceti stlačeních následují dva vdechy. Přesný postup uvidíte ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované