Hlavní obsah

Kutná Hora staví parkoviště pro 50 aut v Opletalově ulici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Problémy s parkováním tím ale zcela nevyřeší. Jaká opatření by městu prospěla, má navrhnout generel dopravy, který si radnice dala zpracovat. Část týkající se vnitřního města čeká projednání 11. listopadu v hale Klimeška.

Článek

Parkoviště v Opletalově ulici vzniká na pozemcích patřících původně Státnímu statku Čáslav, který skončil v likvidaci. Po řadě let vyjednávání se je podařilo odkoupit do vlastnictví města, radnice se o ně nejdříve neúspěšně soudila. Za minulého režimu, kdy se sídliště stavělo, byly pozemky vyňaty ze zemědělského půdního fondu. Městu se ale později nepodařilo prokázat, že mu patří.

Na potíže s parkováním si v Kutné Hoře dlouhodobě stěžovali lidé na sídlišti, nyní získají 46 nových míst. „Problém s parkováním se tím úplně nevyřeší, ale trošku to odlehčí,“ uvedl starosta Josef Viktora (ANO).

Další opatření, například přeměnu vybraných ulic na jednosměrky, mají vyplynout z generelu. Ne vždy jsou ale taková opatření přijata s pochopením. V Kutné Hoře se už v minulosti zvedla vlna odporu proti vytvoření jednosměrky v Puškinské ulici. Protestní petici projednávalo vedení města i zastupitelstvo.

Nedostatek parkovacích míst trápí i další města. V Říčanech u Prahy například radnici přiměl k zavedení parkovacích zón, opatření ale narazilo na odpor části veřejnosti. Podle odpůrců je rozdělení města do parkovacích oblastí nesrozumitelné a složité. Kritizují také omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, instalaci zpomalovacích prvků v menších ulicích a vyznačení parkovacích míst.

Odpůrci požadovali referendum, otázka navržená přípravným výborem ale podle vedení města odporovala stanovisku ministerstva vnitra. Vznikla proto pracovní skupina zastupitelstva, která má připravit referendum s jinak naformulovanou otázkou.

Reklama

Doporučované