Hlavní obsah

Kůže ze zvířat jde i přes zákaz na odbyt. Vzácné druhy dál umírají

Svět bez obalu: Afghánský prezident před dvěma roky zakázal lov vzácných zvířat. Přesto místní přiznávají, že loví jak ohrožené ptáky, tak i chráněné vlky.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Přestože platí v Afghánistánu zákaz lovu zdejších divokých a vzácných zvířat, chodí je místní v pohoří Pamír v provincii Badachšán často lovit. Nejde jen o lov, ale také o jejich živobytí.

Článek

Afghánský prezident před dvěma roky zakázal lov vzácných zvířat. Přesto místní přiznávají, že stále loví jak ohrožené ptáky, tak i chráněné vlky. Jedním z lovců, který zákaz porušuje, je i Sayed Hajatullah.

„Od listopadu a dál začínáme lovit. Je to naše rodinná tradice a hobby. Lovíme koroptve, horské holuby a další zvířata, po kterých je poptávka,“ říká Sayed.

Ulovenou zvěř pak prodají na tržišti v hlavním městě Kábul. Z kožešin se dělají kabáty, tašky a další zboží. Majitel jednoho z obchodů říká, že kožešiny dostává z celé země.

Kůže ze zvířat jde i přes zákaz na odbyt. Vzácné druhy dál umírají. „Sněžní leopardi jsou vzácní, ale často dostáváme kůže lišek a dalších zvířat. Poté, co je lovci zastřelí, tak se kůže vysuší a pak jsou připraveny na zpracování třeba na bundy,“ říká obchodník.

„Krejčí je umělcem ve svém oboru, vyrobí pouze tři takové čepice. Jednu pro sebe, jednu pro mě a jednu pro svého přítele. Je to ušité z kožešiny vlka,“ tvrdí jeden ze zákazníků.

Afghánská společnost na ochranu zvířat registruje v zemi okolo 550 ohrožených ptáků a asi 150 dalších zvířat. Uvádí, že nelegální lov zde pokračuje i přes snahu ho potlačit.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované