Hlavní obsah

Květen se opakuje i v červnu. Cena ropy padá směrem k nule

Foto: Unsplash - Zbynek Burival

Ropné velmoci se dostaly do klinče. Pro spotřebitele jde o dobrou zprávu, protože to brání přílišnému zdražování pohonných hmot.

Reklama

Včera se cena ropy v USA propadla o více než osm procent. Proti snižování těžby v Saúdské Arábii a Rusku působí plné zásobníky po celém světě a především strach, že se koronavirus vrací ještě silnější.

Článek

V květnu se cena ropy zdánlivě zbláznila a propadla se dokonce do záporu, těžaři platili, aby si ji někdo vůbec odebral. Ale od té doby se její cena na světových trzích jen zvyšovala - až do včerejška. Ve čtvrtek se trend zlomil a cenovka barelu se propadla o více než osm procent.

Investorům se totiž přestávají líbit křivky počtu nakažených koronavirem a začínají se obávat, že se začíná zvedat druhá vlna pandemie. „Překvapivě medvědí statistiky, zejména co se týče ropy, relativně ponuré komentáře federální vlády a obavy z opětovného výskytu koronaviru dnes přispěly k oslabení cen,“ komentoval pro Bloomberg Thomas Finlon, analytik z GF International.

Rapidní navyšování cen

Ceny ropy žene z rekordních minim dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska o omezování těžby, která by měla ze světového trhu v průběhu července postupně vymazat denní produkci celé Saúdské Arábie, tedy zhruba 10 milionů barelů. Ale také pomohlo rozvolňování karanténních opatření.

„Navyšování cen bylo velmi rychlé díky bezprecedentnímu snižování těžby ze strany OPEC+ a díky podpoře centrální banky a vlády na straně poptávky,“ řekl pro Bloomberg 11. června Bart Melek, který zastává funkci vedoucího komoditní strategie v Toronto Dominion Bank.

Nicméně zotavení může nyní skončit, jak upozorňuje Melek. „Neměli bychom být překvapeni, pokud uvidíme zastavení růstu po tak náhlém zvýšení.“ A to i navzdory shodě mezi členy OPEC o dalším snižování, které bylo dohodnuto a oznámeno tento víkend. Své dřívější sliby o snižování těžby splnil OPEC+ z 85 procent, alespoň podle průzkumu společnosti S&P Global Platts, jak si všímá Marketwatch.

Na druhou stranu propad k historickým minimům je nepravděpodobný, jak pro Seznam Zprávy uvedl Miroslav Plojhar, stratég finančních trhů České spořitelny.

„Hluboký propad cen zpět k minimům není moc pravděpodobný, a to ze dvou důvodů. Poptávka po ropě se zvedá se znovuotevíráním světových ekonomik. V mnoha zemích se už nechtějí vrátit k podobně drastické karanténě ani v případě druhé vlny pandemie. Za druhé, s poklesem ceny ropy klesá nabídka, Američané odstavili část vrtů, protože jsou ztrátové. OPEC s Ruskem se dohodly na snížení těžby a zatím to dodržují,“ říká Plojhar.

Američané znovu těží

Nicméně američtí těžaři se stoupající cenou znovu pustili kohoutky, a tak se podle dat amerických úřadů vyšplhal počet barelů v nádržích za minulý týden na téměř 540 milionů. Podle odhadů Bloombergu je to nejvíce od roku 1982, pro srovnání, minulý rok se ve stejnou dobu počet barelů pohyboval okolo 485 milionů.

„Vyšší cenové hladiny, které jsme v poslední době zažili, motivovaly výrobce, aby obnovili část své odstavené výroby, což ve skutečnosti trochu zvrátilo pozitivní cenový efekt, který vytvořila nižší produkce,“ řekla pro CNBC Paola Rodriguez Masiu, vedoucí analytička z Rystad Energy.

Druhá vlna jako strašák

Investory i nadále straší koronavirus. „Riziko druhé vlny koronaviru drtí naděje na stabilní zotavení globální ekonomiky. A právě to přispívalo ke zlepšení poptávky po surové ropě,“ řekl pro Marketwatch Edward Moya, hlavní analytik trhu ve společnosti Oanda. „V USA jsou již dva miliony nakažených a hromadí se důkazy, že se schyluje k druhé vlně v Arizoně, Texasu, Kalifornii a na Floridě,“ napsal ve čtvrteční zprávě Robert Yawger, jednatel firmy Mizuho Securities USA.

S tím souhlasí i Miroslav Plojhar z České spořitelny. „Cena ropy jde do velké míry ruku v ruce s celkovou náladou na trzích. Včera se propadly ceny akciových indexů a vzalo to ropu s sebou. S cenou ropy hýbou očekávání ohledně druhé vlny epidemie, jak ožije ekonomika, zda budou členové OPEC dodržovat dohodu o omezení těžby.“

Pozitivním znamením pro ropný trh je však zvyšující se poptávka ve Velké Británii. Spotřeba paliva je nyní asi o 35 procent nižší než úroveň před karanténními opatřeními, což je výrazné zlepšení oproti květnovým 70 procentům.

„Globální ekonomika je stále v nejisté situaci,“ poznamenala pro CNBC Cailin Birchová, ekonomka v The Economist Intelligence Unit. „Pokles cen ropy v posledních dnech s největší pravděpodobností značí konec prudkého zvyšování cen, které bylo možné díky počátečnímu uvolňování ekonomiky. Globální ekonomiku nyní čeká dlouhý a pomalý proces rekonvalescence. Očekáváme, že se zvedne až na konci roku 2021, a to za předpokladu, že bude k dispozici vakcína proti covid-19,“ pokračovala Birchová.

„Obávám se, že období levné ropy tu nebude napořád a ještě aspoň jednu velkou vlnu nárůstu cen máme před sebou v horizontu několika let,“ předpovídá dlouhodobé ceny Plojhar a upozorňuje na dlouhodobou podinvestovanost těžby ropy. „Podinvestovanost se v čase prohlubuje a rozvoj těžby není otázka měsíců, ale let. V určitou chvíli se může stát, že ropy bude málo a cena pak pojede nahoru o hodně,“ uvedl Plojhar.

Reklama

Doporučované