Hlavní obsah

Kvíz: Vyzkoušejte si nové otázky pro autoškoly. Má přednost auto, nebo kolo?

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obstáli byste v nových otázkách pro studenty autoškol? Míří na nové situace v reálném provozu.

Reklama

Jak se jako řidič auta chovat ve vztahu ke stále častějším cyklistům? A jak reagovat na donedávna nepoužívané dopravní značky? Vyzkoušejte si zodpovědět 35 nových otázek, které od podzimu mohou potkat studenty autoškoly.

Článek

Dáte v autě přednost tramvaji v protisměru, která vyjíždí z obytné zóny? Pustíte cyklistu, který opouští pruh vyhrazený pro cyklisty?

To je podstata dvou z 35 nových otázek, které mohou od konce října zaskočit studenty autoškoly v teoretické části testů. Ministerstvo dopravy a Asociace autoškol chtějí prověřit a upozornit zejména na nové situace, které se v provozu objevují.

Z výsledků tohoto kvízu nelze jednoduše vyvodit, jestli byste případně test zvládli udělat, nebo ne, nové otázky se totiž přidají už ke stávající sadě 850 otázek. Kvíz proto neodpovídá skutečné teoretické části zkoušky v autoškolách.

Otázky i obrázky fotografie jsou převzaté z portálu Noveotazky.cz, kde si můžete vyzkoušet i zcela nové interaktivní otázky, které simulují i vyhodnocování situací v reálném provozu.

„Chceme, aby každý žadatel zažil alespoň v simulovaném prostředí různé situace: tramvaj, chodci, sníh, sníženou viditelnost,“ vysvětluje Milan Janda z Odboru agend řidičů na Ministerstvu dopravy. Dodal, že dalším cílem je, aby se studenti neučili otázky nazpaměť, ale pochopili hlavní zásady, které mohou využít i v reálném provozu.

„Je potřeba si připomenout, že zkouška bezprostředně souvisí s tím, jaké budeme mít řidiče,“ dodává Aleš Horčička, předseda Asociace autoškol.

Nové otázky míří na stále častější cyklopruhy, zaměřují se ale i na nešvary českých silnic – například na nedávání směrových světel – lidově řečeno blinkrů – při odbočování.

Reklama

Doporučované