Hlavní obsah

Kvůli deltě nás čeká nás horké léto, řekl Babiš ve Slovinsku

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO na schůzce V4 v Lublani.

Reklama

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky se na jednání v Lublani shodli s předsedou slovinské vlády Janezem Janšou na potřebě rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Mluvili i o pandemické situaci v regionu.

Článek

Český premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po pátečním společném jednání v Lublani řekl, že nerozumí tomu, proč dosud země jako Bulharsko, Chorvatsko nebo Rumunsko nebyly přijaty do schengenského prostoru.

Babiš: Musíme lidi přesvědčit k očkování

Lídři států V4 (Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko) ve Slovinsku debatovali také o koronavirové pandemii. Nárůsty počtu případů jsou podle Babiše velké, zatím ale nemají dopad na hospitalizace. Hlavním úkolem je podle něj přesvědčit všechny o potřebě očkování. „Myslím, že nás čeká asi horké léto,“ řekl český premiér i v souvislosti s šířením nakažlivější mutace delta.

V Lublani nejprve jednali premiéři zemí V4 o prioritách nynějšího maďarského předsednictví ve skupině. Tématy byly podle Babiše migrační a azylová politika nebo rozšiřování EU. Posléze se k nim přidal předseda slovinské vlády, jehož země od začátku července předsedá Radě EU.

Nejvíc diskutovaným tématem s Janšou byl podle českého premiéra schengenský prostor a rozšíření EU o země západního Balkánu. „Musím konstatovat, že úplně nerozumím tomu, proč už země jako Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, které čekají delší dobu a splnily podmínky, nebyly do Schengenu přijaty,“ řekl Babiš.

„Rozšíření Evropské unie o tyto země je podstatně složitější než vstup do Schengenu. Proto si myslím, že z hlediska bezpečnosti, boje s ilegální migrací, bychom se měli soustředit na Schengen,“ dodal. Je podle něj potřeba jasný plán. Státy západního Balkánu by podle něj neměly být pod vlivem států, které nejsou členy EU, například Číny nebo Ruska.

Srbsko a Černá Hora na cestě do EU?

Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek v nedávném rozhovoru ČTK řekl, že posun v rozšíření EU o země západního Balkánu bude jednou z hlavních priorit z hlediska zahraniční politiky pro předsednictví ČR v EU ve druhé polovině příštího roku. Kulhánek by považoval za úspěch, kdyby se podařilo oznámit indikativní datum, kdy by se Srbsko a Černá Hora mohly stát členskou zemí Unie.

Zásadním tématem je podle Babiše též migrace. Po odchodu vojsk Severoatlantické aliance z Afghánistánu podle Babiše hrozí nebezpečí migrační vlny z této země.

Slovenský premiér Eduard Heger uvedl, že dalšími tématy jednání byly klimatická politika nebo digitalizace. Země V4 by se Slovinskem mohly spolupracovat na zvyšování odolnosti, kybernetické bezpečnosti a v boji s dezinformacemi, míní.

Reklama

Doporučované