Hlavní obsah

Kvůli rostoucím cenám zvažuje Nepomuk odklad stavby nové hasičské stanice

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Kvůli výraznému růstu cen stavebních prací a materiálů zvažuje čtyřtisícový Nepomuk na Plzeňsku odklad dlouho plánované stavby nové požární zbrojnice.

Článek

Město má přitom přiznanou dotaci od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) ve výši 23,3 milionu Kč. Dotace ale vychází z původního rozpočtu stavby 35 milionů korun, který byl v roce 2018 součástí žádosti o příspěvek. Po letošní aktualizaci rozpočtu činí náklady 52,4 milionu korun, čímž by byly překročeny možnosti města financovat takto rozsáhlou investici. O převzetí nebo vrácení dotace rozhodne prosincové zastupitelstvo, řekl dnes ČTK starosta Jiří Švec (za ANO).

„Prověřujeme skutečné náklady zjišťovacím řízením, podle jehož výsledků bude zastupitelstvo rozhodovat o realizaci, nebo vrácení dotace,“ uvedl místostarosta Nepomuku Vladimír Vokurka (za ANO).

„Zastupitelé to dostali ke zvážení. Máme na to čas do konce prosince, máme prodloužený termín od MMR,“ řekl starosta. Pokud by se zastupitelé rozhodli, že do stavby i po zvýšení nákladů půjdeme, mohlo by to město zvládnout dofinancovat. „Musely by se ale zastavit všechny větší investice a dělat jen nějaké menší opravy. Anebo dotaci odřekneme,“ uvedl Švec.

Nová budova má sloužit jen pro dobrovolné hasiče. Profesionálové, kteří jsou dnes ve staré budově spolu s dobrovolníky, už městu definitivně řekli, že na pozemku vedle současné hasičské stanice si postaví svoji novou zbrojnici. „Profíci by se odstěhovali a my bychom za jednotky milionů opravili náš starší objekt. Není zas v tak špatném, ale v současné době je nevyhovující pro potřeby profesionálů,“ uvedl Švec.

Nepomuk má zhruba 20 dobrovolných hasičů, kteří pomáhají profesionálům také při zásazích třeba při nehodách na hlavním tahu Plzeň - Nepomuk - Strakonice - České Budějovice.

Reklama

Doporučované