Hlavní obsah

Kvůli silnému větru nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Kvůli silnému větru nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Na vrcholu přesahoval vítr v nárazech 65 kilometrů v hodině a podle předpovědí má zesilovat, řekl ČTK přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Článek

Provoz lanovky je přípustný do 58 kilometrů za hodinu, pak už je nebezpečný. V horách by mohl podle předpovědí vítr dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů.

Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Loni stála 15krát. „Letos bylo ale větrných míst podstatně méně,“ řekl Štěpán. Kabiny loni na vrchol přepravily zhruba 230 000 lidí, o 65 000 méně než v roce 2018. Hlavním důvodem poklesu byla ale tříměsíční odstávka.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš.

V Liberci je dnes ráno jasné počasí, které vždy láká k výletu na Ještěd, dnes ale budou muset turisté po svých. Kvůli rekonstrukci je zavřená i silnice od Liberce na vrchol.

Reklama

Doporučované