Hlavní obsah

Kvůli vraždě novinářky na Maltě oznámil rezignaci předseda vlády

Foto: Flickr.com/Foreign and Commonwealth Office

Maltský premiér Joseph Muscat.

Reklama

Premiér oznámil rezignaci den poté, co maltská prokuratura obvinila z podílu na vraždě novinářky podnikatele Yorgena Fenecha.

Článek

Probíhající vládní krize na Maltě má další padlé. Po dvou ministrech oznámil rezignaci tamní premiér Joseph Muscat. V zemi houstne skandál kolem zavražděné novinářky Daphne Caruanaové Galiziové, která zemřela v roce 2017 při bombovém útoku.

Galiziová ve své práci odkrývala korupci ve špičkách byznysu a politiky.

Muscat oznámil rezignaci v neděli v televizi, o svém kroku předtím uvědomil prezidenta. Národu sdělil, že jako lídr vládní labouristické strany rezignuje 12. ledna, funkci premiéra pak opustí o několik dní později. Do té doby by měla frakce vybrat jeho nástupce, píše BBC.

Vyšetřování vraždy novinářky je podle Muscata velmi složité. „Některé kroky byly dobré, něco se mělo udělat lépe,“ vysvětlil premiér. „Veškerá zodpovědnost, kterou snáším na svých ramenech, se nedá v žádném případě srovnat s bolestí, se kterou se potýká rodina oběti.“

Současný premiér je u moci šestým rokem. Dvakrát dokázal drtivě ovládnout parlamentní volby a vedl zemi v éře ekonomické prosperity a sociálních reforem.

„Malta teď musí započít novou kapitolu a já jediný k tomu mohu dát signál,“ míní Muscat.

Vyšetřování vraždy

Hledání viníků novinářčiny vraždy stále probíhá. Policie se v současnosti domnívá, že její vraždu zorganizoval podnikatel Fenech. Obviněný minulý týden požádal o milost výměnou za slib, že bude spolupracovat s vyšetřovateli. Milost mu ale byla zamítnuta. Zatčen byl minulý týden na své jachtě, když se s ní údajně pokoušel odplout z Malty.

Podle serveru MaltaToday měl Fenech za vraždu Caruanaové Galiziové jejím vrahům zaplatit 450 000 eur (v přepočtu přibližně 11,5 milionu korun). Fenech údajně jednal přes prostředníka, taxikáře Melvina Theumu. Vyplývá to z policejních odposlechů těchto dvou mužů i z nahrávek, které si údajně tajně pořizoval Theuma na mobil při hovorech s Fenechem.

Theuma byl zatčen před dvěma týdny kvůli praní špinavých peněz a tento týden mu byla slíbena prezidentská milost, když bude spolupracovat s vyšetřovateli a pomůže kauzu objasnit.

Bombu do auta novinářky zřejmě nastražila trojice mužů – bratři Alfred a George Degiorgiovi a Vincent Muscat. Zatčeni byli už v prosinci 2017 a čelí obvinění z vraždy.

Reklama

Doporučované