Hlavní obsah

Lanškroun vytvoří v muzeu lapidárium

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Město Lanškroun na Orlickoústecku vytvoří lapidárium v zámeckém muzeu. Bude v něm zrestaurovaná pískovcová expozice, například kamenná stoupa, náhrobek či pamětní deska.

Článek

Muzeum, které sídlí na zámku, má ve sbírkách pamětní desku Franze Jacoba Pernikarze z roku 1791, mlýnský kámen z hradu Lanšperka, kamennou stoupu, portál a okno z Erxlebenovy lékárny a několik základních kamenů z pomníku věnovaného Petru Jelitovi. Exponáty byly nalezeny v Lanškrouně nebo jeho blízkém okolí a jde převážně o pískovcové kamenné prvky.

Lapidárium bude ve sklepě, který je nevyužívaný. Plocha je 17 metrů čtverečních, prostor má klenutý strop, kamenné zdivo a cihelné zdivo z plných pálených cihel. Cihelné zdivo je potřeba očistit, opískovat a případně vyspárovat.

Kamenné portály a podlaha potřebují očistit od řas. Původní dlažbu stavební firma vyjme a do obvodových stěn ukotví obloukové osvětlovací lampy s LED pásky, které zvýrazní klenby a osvětlí exponáty. Po umístění lamp a provedení potřebné elektroinstalace původní dlažbu firma umístí zpět.

„Veškeré elektroinstalatérské práce budou provedeny tak, aby co nejméně zasahovaly do stávajícího prostoru. Původní klenby zůstanou neporušené a bez zásahů. Při vstupu do lapidária je umístěna mříž, která bude doplněna skleněnou výplní,“ uvedla referentka agendy dotací Veronika Žáková.

Předpokládané náklady jsou 800 000 korun, z čehož dotace z programu Euroregionu Glacensis činí 570 000 korun. Práce začnou 1. května a skončí na podzim.

Reklama

Doporučované