Hlavní obsah

Lázně Luhačovice mají nyní zaplněnou kapacitu asi na 40 procent

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Lázně Luhačovice, které jsou největší lázeňskou společností v Luhačovicích na Zlínsku, mají svou kapacitu zaplněnou z necelých 40 procent.

Článek

„Společnost nabízí 1300 lůžek, nyní je jich obsazeno necelých 500,“ řekl generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Lázně fungují po uvolnění koronavirových opatření více než tři týdny. „Nejdéle dětské léčebny, kde již končí první turnus dětí s rodiči,“ uvedl Bláha. Byl již také první turnus dětí, které byly v lázních samy, tam však platilo omezení, že mohlo být jen jedno dítě na pokoji, pokud nešlo o členy rodiny. Opatření se nyní již uvolnilo a při dalších turnusech od června se bude již kapacita naplňovat. „Poptávka po dětském léčení je díky bohu veliká,“ uvedl Bláha.

Dospělí pacienti obsadili lázeňský hotel Palace a Morava, až na výjimky to byli lidé, kterým pobyt hradí pojišťovny. V červnu by se měla otevřít i zařízení ve středu lázní, postupně by mělo přibýt dalších sto klientů, kteří přijedou zejména na firemní ozdravné pobyty.

„K ideálu a optimu to má velmi daleko, poptávka samoplátců se rozbíhá jen velmi zvolna, je opatrná. Všechno to přičítáme strachu, který tady byl poměrně dlouhou dobu velmi významně rozfoukáván. Dokud opatření jako taková úplně nezmizí a nevrátí se život do normálu, je asi naivní si myslet, že by se do normálu vrátila i naše návštěvnost,“ uvedl Bláha.

Společnost podle něj však věří, že řada lidí bude letos hledat letní dovolenou v tuzemsku a Luhačovice by mohly být dobrou volbou. Lázně se proto nyní zaměří na to, aby lidi do Luhačovic nalákaly, připraví například nové pobytové balíčky v podobě týdenní dovolené, která bude kombinovat poznávání regionu, lázeňskou atmosféru a několik procedur. U klientů, které do lázní posílají pojišťovny, chce společnost akcentovat bezpečnost pobytů.

Lázně letos očekávají výpadek tržeb kolem 150 milionů korun při tradičním obratu kolem 550 milionů korun ročně. Osobní náklady, které jsou běžně kolem 20 milionů korun měsíčně, klesly při zavření na 13 milionů korun. „Dostali jsme od státu příspěvek, který v tom nejvíce zavřeném měsíci byl přes tři miliony,“ uvedl Bláha, podle kterého nešlo náklady zastavit. Lázně však nemusely přistoupit k hromadnému propouštění. „Šli jsme nakonec jen přirozenou cestou, ukončili jsme spolupráci s agenturními zaměstnanci, neprodloužili jsme smlouvy na dobu určitou, ukončili jsme nějaké smlouvy, které byly ve zkušební době,“ uvedl Bláha. Odešlo tak asi 40 lidí, lázně nyní mají kolem 500 zaměstnanců, pracuje jich asi 300.

Reklama

Doporučované