Hlavní obsah

Led na Lipně zesílil, využívají toho bruslaři i běžkaři

Ilustrační snímek.

Reklama

Síla ledu na lipenské přehradě dosahuje až 16 centimetrů. Díky mrazům za poslední dny narostla o třetinu až polovinu. Na řadě míst přehrady proto lidé bruslí nebo i jezdí na běžkách.

Článek

Aktuální měření potvrzuje, že síla ledu se může na přehradě výrazně lišit. Rozdíl v síle ledu může být na lipenské přehradě výrazný. „Záleží na přítoku, hloubce vody, proudech, počasí, větru nebo mísení teplé se studenou vodou,“ řekl Milan Mráz z Povodí Vltavy v Hůrce na Českokrumlovsku. Právě v Hůrce aktuálně dosahuje led 16 centimetrů. Ovšem v místech, kde Mráz led měřil, je relativně mělko. Připustil, že stačí pár metrů a síla ledu se může změnit.

Potvrdil to pracovník z přívozu v nedaleké Horní Plané Karel Kukačka. „Na jednom místě jsem naměřil devět centimetrů a kousek dál bylo 15 centimetrů,“ uvedl. Kukačka jako jeden z mála ověřuje sílu ledu způsobem, že do něj vyseká sekerou díru a pak jej změří. „Ostatní používají vrtačku. Jenže při vrtání nepoznáte tu skladbu ledu, protože v něm může být vzduchová díra nebo voda,“ řekl Kukačka.

Teploty z posledních dnů slibovaly i silnější led. V okolí lipenské přehrady bylo často kolem minus 20 stupňů Celsia. „Ale na ledě leží sníh, což je velký izolant,“ uvedl Mráz.

Řada lidí proto v těchto dnech využívá podmínky na lipenské přehradě k zimním sportům. Na zamrzlé hladině hrají hokej, bruslí nebo jezdí na běžkách. „Ale samozřejmě je důležité dodržovat bezpečnost. To znamená držet se poblíž břehu a neriskovat nějakým přejížděním přehrady a podobně. Pořád si musíme uvědomit, že Lipno je zaplavená řeka Vltava, která neustále proudí,“ uvedl Mráz.

Reklama

Doporučované