Hlavní obsah

Tip na výlet: Ledeč nad Sázavou a okolí

Foto: Profimedia.cz

Letecký pohled na Ledeč nad Sázavou.

Reklama

Malebné městečko a jeho okolí nabízí každému něco a právem se řadí k nejhezčím městům na Sázavě. Letní tip Zuzany Prchalové Kubátové, redaktorky byznys redakce.

Článek

Milovníci historie ocení prohlídku ledečského zámku s muzeem. Sportovcům se nabízí půjčovna vodáckého vybavení na sjezd Sázavy.

Literární staromilce potěší nedaleká Stvořidla a legendární Sluneční zátoka, kam jezdíval kdysi se svým oddílem Jaroslav „Jestřáb“ Foglar. Nebo Lipnice nad Sázavou, kde žil, pil a tvořil Jaroslav Hašek (staromilec se autorovi Švejka může poklonit na místním hřbitově, kde je uložen k věčnému odpočinku). Navíc stojí za návštěvu lipnický hrad a hlavně vyhlídka z jeho cimbuří.

Horalové mohou přímo pěšky z Ledče vyrazit na zalesněný kopec Melechov, který střeží sázavské údolí. Vodomilové se vykoupou v Sázavě, v některém z okolních rybníků nebo si zajedou na koupaliště do Čáslavi či Havlíčkova Brodu (obojí 30 km). Unikátní koupačka je v lomech pod lipnickým hradem, kde si přijde za své i milovník výtvarného umění: do skály jsou nad lomy vytesány slavné plastiky Oka, Ucha a Úst.

Ledeč nad Sázavou a jeho okolí

Ledeč nad Sázavou je historické město ve středním Posázaví. Přímo v centru města se nachází Ledečský hrad, který patří mezi nejstarší hrady v okolí. Za prohlídku také stojí místní synagoga a kostel sv. Petra a Pavla. U kostela se nachází památník, který připomíná osud umučeného faráře Josefa Toufara a takzvaný číhošťský zázrak.

Nejbližší parkoviště: parkoviště Husovo náměstí

Nejbližší vlak: Ledeč nad Sázavou

Restaurace: Hotel Kaskáda

Městečko Ledeč leží na posázavské cyklostezce, která začíná v Lísku u Nového Města na Moravě a vede přes Ledeč a končí až v Davli. Trasa sleduje tok jedné z nejhezčích českých řek, kolem Ledče ale vzhledem k terénnímu profilu vyžaduje solidní kondičku, pevnou vůli nebo elektrokolo.

Odměnou vám budou úžasné výhledy na Posázaví a část Českomoravské vysočiny. Alespoň trochu sportovně založený cyklista ocení prázdné silničky do zapadlých vesnic a minimální cykloprovoz.

V okolí Ledče je řada turistických atrakcí: Zruč nad Sázavou z jedné, Světlá nad Sázavou z druhé strany se chlubí zámky a parkem. Bývalá sklárna v Tasicích je krásná historická technická památka. Ostrov, zvelebený bývalým majitelem dnes již zbankrotované firmy Less & Forest, je příkladem zajímavé rekonstrukce historické usedlosti se zámečkem. Rozvaliny chřenovického hradu zase potěší romantiky.

Městem prochází nejkrásnější domácí železniční trať, po níž jezdí slavný Posázavský Pacifik. Obklopují ji hluboké lesy - ráj pro houbaře. Můžete stoupat do vrchů s rozhlednami, šplhat na skaliska a sledovat kroutící se Sázavu.

Turistická infrastruktura je tu jen průměrná, nenajdete luxusní hotely a až na výjimky ani restaurace vyhlášené gastronomickými zážitky, zato solidní služby za malé peníze. Chatové kempy, nabídka ubytování v soukromí, možnosti pronájmů chat a chalup, hotel nebo několik penzionů v samotné Ledči.

Ideální pro rodiny s dětmi, které ocení zážitek, romantiku, krásnou krajinu - a nechtějí na dovolenou celý rok šetřit.

Reklama

Doporučované