Hlavní obsah

Lednice na šampaňské v autě ředitele nebo let vrtulníkem. Podívejte se do zákulisí Tour de France

Pohled za kulisy Tour de France.

 

Reklama

Reportér Seznamu měl možnost náhlednout do zákulisí nejsledovanějšího cyklistického závodu na světě.

Článek

Během jedné etapy na Tour de France se mohl podívat do míst, kde se cyklisté připravují na závod, a vidět, jaké mají zázemí. Kromě autobusů jsou na místě vždy i auta s náhradními koly.

Tisíce fanoušků cyklistiky z celého světa čekají před každou etapou Tour de France u silnic. Před každým závodem vyjedou reklamní vozy a lidé dostávají malé dárky.

Na místě jsou také na každém rohu vidět policisté a platí přísná bezpečnostní opatření.

Reportér Jaroslav Gavenda se vydal autem projet trasu a všude u silnic viděl desetitisíce lidí, většinou s rodinami. Často byli u karavanů. Nechyběly ani vlajky zemí, odkud fanoušci jsou.

Na peloton se podíval také z vrtulníku. Z výšky jsou dobře vidět případné rozestupy. Každý si také všimne stovek doprovodných aut a motorek.

Výrazným prvkem na Tour de France je rovněž červené auto, které je vždy v čele pelotonu a jezdí v něm šéf závodu. Auto je speciálně upravené: v zadní části je otevírací okno, aby se mohl ředitel během jízdy postavit. K dispozici je také velká vysílačka k rychlému rozdávání pokynů. V autě je dokonce i lednice na šampaňské.

Na Tour de France fanoušci mávají na každé auto, které projede kolem, a lidé jsou tady vždy v dobré náladě. Více lidí fandí cyklistům ve městě, kde jsou obsazené celé ulice.

Tour de France je jedna z nejsledovanějších sportovních událostí roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované