Hlavní obsah

Legendární Vespa slaví kulatiny. První model ikonického skútru v Toskánsku vyrobili před 50 lety

Legendární Vespa slaví 50. narozeniny.Video: Reuters

 

Reklama

Před padesáti lety sjel z výrobní linky první model ikonického skútru Vespa Primavera. Společnost Piaggio se vývoji nejitalštějšího dopravního prostředku dostala přes stíhací letouny.

Článek

Legendární skútr Vespa Primavera společnosti Piaggio slaví padesáté narozeniny. První kusy sjely z dopravní linky v roce 1968 v toskánském městě Pontedera, kde příznivci skútru, kterému dal jméno zvuk motoru připomínající vosí bzučení, výročí oslavili spanilou jízdou.

Společnost Piaggio první skútr vyrobila už v roce 1946. V poválečné Itálii musela měnit obor, do té doby se věnovala výrobě stíhacích letounů. Sankce uvalené na jihoevropskou zemi ale tamní letecký průmysl značně omezily.

Vespa je výsledkem snahy inženýrů o jednoduchý dopravní prostředek, který bude dostupný prakticky všem. Daný cíl se jim podařilo splnit bezezbytku. Jak připomíná agentura Reuters, Vespa se stala prvním dopravním prostředkem pro miliony Italů a stala se jedním z nejvýraznějších pilířů moderní italské kultury.

„Co pro mě Vespa znamená? Svobodu. Dala nám možnost dostat se kamkoliv,” řekl podle Reuters Giuseppe Pobega, který se svým skútrem dorazil do Pontedery.

Reklama

Související témata:

Doporučované