Hlavní obsah

Lékaři a výrobci dezinfekcí v USA varují před Trumpovými nápady

Foto: ČTK

Americký prezident Donald Trump (ilustrační foto).

Reklama

Americký prezident Donald Trump doporučil zdravotníkům, aby proti koronaviru vyzkoušeli injekce dezinfekcí nebo ultrafialové záření. Lékaři okamžitě před takovými pokusy varovali. Trump později svá slova označil za sarkasmus.

Článek

„Takže za předpokladu, že jsme zasáhli tělo - ať už ultrafialovým nebo jen velmi silným světlem, to za předpokladu, že dostaneme to světlo do těla, což můžete udělat buď skrz kůži, nebo jiným způsobem.“ řekl Trump. „A myslím, že jsi řekla, že to taky vyzkoušíš. Zní to zajímavě,“ dodal prezident směrem ke člence odborného štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Deborah Birxové.

„Pak tu vidím, že to za minutu zabije dezinfekce. Je tady způsob, jak bychom to mohli nějak vstříknout dovnitř? Skoro jako čištění. Protože se to (koronavirus) dostává do plic a napáchá to tam hrozné škody… takže by bylo zajímavé se na to podívat,“ dodal.

Nakonec si Trump významně poklepal na hlavu a prohlásil: „Nejsem doktor, ale jsem člověk, který má dobré, vy víte co.“ V reakci na kritiku, kterou jeho slova vyvolala, Trump zpětně dodal, že když o injekčním podání dezinfekce hovořil, byl to sarkasmus. Rozhodně prý nikoho nenabádá k tomu, aby dezinfekci požíval.

Nezodpovědné a nebezpečné

„Nitrožilní aplikace nebo požití dezinfekčních prostředků je běžná metoda lidí, kteří se chtějí zabít. Je to neodpovědné a nebezpečné,“ zhodnotil Trumpovy výroky plicní lékař Vin Gupta pro televizi NBC News. Lékař ze západovirginského Charlestonu Kashif Mahmood vzkázal Američanům, aby „ignorovali Trumpovy lékařské rady“.

Podle Johna Balmese ze Všeobecné nemocnice v San Francisku je nebezpečné už samo vdechování výparů některých dezinfekcí, které může vyvolat vážné zdravotní problémy. „Vdechování chlorových dezinfekcí je pro plíce to úplně nejhorší. Průdušky a plíce nejsou stavěné na dezinfekční výpary. Je to naprosto směšná myšlenka,“ řekl agentuře Bloomberg.

Není to poprvé, kdy Trump při svých pravidelných tiskových konferencích k pandemii koronaviru doporučil jako lék na covid-19 nevyzkoušené prostředky. Již v březnu například opakovaně hovořil o léku hydrochlorochin jako o látce, která „změní hru“. Američtí zdravotní činitelé přitom proti látce, která se běžně používá proti malárii, důrazně varovali. Podle NBC News po požití hydrochlorochinu zemřel koncem března muž v Arizoně, který věřil, že ho lék proti koronaviru ochrání.

Na kontroverzní slova prezidenta reagoval i jeho pravděpodobný volební soupeř Joe Biden. „Ultrafialové záření? Injekce dezinfekcí? Mám jiný nápad, pane prezidente: více testování, a to okamžitě. A ochranné pomůcky pro skutečné zdravotnické profesionály,“ napsal na Twitteru bývalý viceprezident, který se letos s největší pravděpodobností s Trumpem utká o prezidentské křeslo.

Stanice BBC upozornila, že právě tento týden americké vládní Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) upozornilo Američany na nutnost opatrného zacházení s čistícími a dezinfekčními prostředky v době epidemie. Na urgentní příjmy nemocnic se v březnu podle CDC hlásilo mnohem víc pacientů s příznaky otravy od dezinfekcí.

Před požitím dezinfekce jako „zázračného léčebného prostředku, který napraví vše od AIDS po autismus“, varoval i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

CNN poznamenala, že Trump v minulosti opakovaně hovořil o tom, že má nadání pro medicínu a další vědecké obory. „Lidé jsou překvapeni, že tomu rozumím,“ řekl v březnu po návštěvě CDC. Tehdy uvedl, že kdyby nebyl prezidentem a nevěnoval se realitnímu trhu, mohl by být úspěšným vědcem.

CNN v komentáři napsala, že nápady na vstříknutí dezinfekce do žil či osvícení těla ultrafialovým zářením by byly legrační, kdyby Trump nebyl prezidentem Spojených států a kdyby svět nebyl uprostřed pandemie. Proto také musely podle stanice okamžitě zasáhnout odborníci. Vyjádřil se i americký výrobce dezinfekce Lysol, která slibuje likvidaci 99,9 procenta bakterií a virů.

„Musíme jasně varovat, že naše dezinfekční výrobky nesmí být nijak vpravovány do lidského těla,“ uvedla firma v prohlášení s poukazem na zákaz injekční aplikace do těla či požívání přípravku. Zdůraznila, že používání dezinfekce se vždy musí shodovat s doprovodným návodem.

Trump rovněž často hovoří o tom, že vědecké nadání má jeho rodina v genech, neboť jeho zesnulý strýc John Trump byl profesorem na Massachusettském technologickém institutu (MIT). Strýce opakovaně označil za supergénia. V kampani před volbami v roce 2016 Trump hovořil o tom, že se vyzná i v jaderné energetice, do které ho strýc před více než třemi desetiletími zasvětil.

Reklama

Doporučované