Hlavní obsah

Překupníci z Vinohrad nabídli Praze koupi 400 tisíc vakcín AstraZeneca

Foto: Shutterstock.com

Výrobce vakcín AstraZeneca tlumí dodávky očkování proti covidu-19 do Evropy.

Reklama

AstraZeneca omezuje dodávky vakcín do EU. Seznam Zprávy ale zjistily, že pražská radnice dostala nabídku od překupníka na statisíce dávek očkování. Mezi pražskými politiky se nyní vede spor, jak s nabídkou naložit.

Článek

Britský výrobce vakcín AstraZeneca opět snížil dodávky proticovidového očkování pro Evropskou unii, tentokrát o 73 procent. To se nepříjemně dotýká i České republiky, kam v příštích dvou týdnech dorazí jen kolem 20 tisíc vakcín namísto slíbených zhruba 100 tisíc.

Seznam Zprávy však nyní narazily na situaci, která ukazuje, že s vakcínami AstraZeneca se snaží obchodovat překupníci. To je zarážející z důvodu toho, že členské státy zaplatily výrobci za vývoj vakcíny a její nákup.

Vakcína za 13 eur

Seznam Zprávy zjistily, že pražská zdravotnická distribuční firma Fatrade nabídla vedení magistrátu v minulém týdnu dodávku 400 tisíc dávek vakcín od AstraZeneky. To jest čtyřikrát tolik, než kolik měla celá Česká republika od AstraZeneky získat v příštích dvou týdnech před zkrácením dodávek.

Firma v nabídce pro pražské politiky uvedla, že zboží by se dalo pořídit do tří týdnů od objednávky. Jednu dávku nabízela za 12,89 eura, takže celkem by to Prahu přišlo zhruba na 135 milionů korun.

Nabídky se chopil magistrátní odbor zdravotnictví a radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě), která na základě toho vypracovala tisk do Rady. Materiál o víkendu projednávala koalice primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a téma vyvolalo bouřlivou diskusi. Svědčí o tom nahrávka z porady radních, kterou Seznam Zprávy získaly.

„Dovézt sem vakcíny je problém i pro stát… Takže by mě zajímalo, když se jedná o takovém obchodu, zda se musí jednat se státem, s ministerstvem zdravotnictví, se Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Nezaregistrovala jsem jejich kladná stanoviska, takže pro mě je toto vyloučené. Vidíme tu rizika, nemůžeme to udělat mimo systém, nemít to schválené a aplikovat to na obyvatelích a ještě to nabízet jiným krajům. To nepřipadá v úvahu, bohužel se ten tisk takto schválit nedá,“ pronesla na poradě Rady Hana Marvanová (TOP 09 a STAN).

Foto: Archiv Seznam Zprávy

Nabídka vakcín AstraZeneca.

Nelíbilo se jí ani to, že v tisku radní Johnové se hovoří i o dodávkách vakcín od výrobců Pfizer a Moderna, které však firma Fatrade Praze nenabídla. „Tisk je připravený způsobem, že máme schválit nákup vakcín i od Pfizeru a Moderny, přitom v nabídce od firmy Fatrade nic takového není. Pokud máme jednat o nějakých vakcínách, musíme spolupracovat se státem a nedělat to partyzánsky,“ dodává na uniklé nahrávce radní Marvanová.

Politici se následně rozhodli, že tisk raději stáhnou a na pondělním jednání jej nezařadí do programu jednání Rady hlavního města Prahy.

Experti z lékárny

Pražská firma Fatrade sídlí v Lékárně u krále Jiřího na Vinohradech. Na svém webu informuje, že je distributorem zdravotnických materiálů v Evropě, Severní Americe či na Blízkém východě.

Její majitelka Jaroslava Konečná uvedla, že zakázku měla na starosti poradkyně firmy. „To má na starosti kolegyně, máme všechny certifikáty, ozvěte se jí, ta u jednání byla,“ řekla Konečná Seznam Zprávám.

Podle ní nabídku pro Prahu vyřizovala odborná poradkyně Fatrade Iva Slaninová. Na dotazy odpovídat nechtěla, naopak ji zajímalo, odkud redakce informace o dodávkách vakcíny má. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat, je to naše obchodní záležitost. Není nutné to někde řešit. To, jakým způsobem jsme něco nabídli nebo nenabídli, nebudu komentovat. Přijde mi zvláštní, že se k vám tato informace dostala,“ odmítla odpovědět na dotazy týkající se toho, jak s výrobcem vakcín AstraZeneca její firma komunikuje, jak se jí podařilo vakcíny, kterých je v Evropě nedostatek, získat či o jakou šarži očkování proti covidu-19 se jedná. Některé šarže byly v několika státech staženy kvůli reakcím po očkování.

„Asi jste neslyšel, když jsem říkala, že nebudeme věc komentovat,“ dodala. Pouze připustila, že to byla firma Fatrade, která AstraZeneku oslovila.

Seznam Zprávy v pondělí kontaktovaly české zastoupení AstraZeneky. Reakcí bylo, že mluvčí výrobce se redakci ozve později.

Problémy s vakcínou

Některé evropské země pozastavily očkování látkou od AstraZeneky kvůli obavám ze závažného nežádoucího účinku v podobě krevních sraženin. V posledních dnech takto kvůli několika podezřelým úmrtím postupovaly Dánsko, Bulharsko, Norsko, Irsko i Nizozemsko. Mnozí experti ale mají uvedené obavy za neopodstatněné. Více čtěte zde.

Tři podmínky nákupu

Radní Milena Johnová je předkladatelkou tisku, který navrhoval „zhodnocení cenové nabídky vakcín AstraZeneca a projednání případného následného zajištění nákupu vakcín“. „Hledáme všechny možnosti, jak dostat do republiky další vakcíny a zachránit tak další lidské životy. Zjišťujeme další informace, jednáme s Ministerstvem zdravotnictví a dalšími institucemi,“ uvedla Johnová.

Lídr jejího uskupení Praha Sobě a poslanec Jan Čižinský uvedl, že vedení Prahy by nyní do jednání o vakcínách od firmy Fatrade šlo za splnění tří podmínek.

„Včera jsme řešili tuto nabídku. Máme tři podmínky pro náš postup. Zaprvé budeme postupovat společně s dalšími kraji, zadruhé budeme postupovat v souladu se státem a zatřetí kontaktujeme AstraZeneku, jestli o nabídce firmy Fatrade ví a je v pořádku,“ řekl starosta Prahy 7 Seznam Zprávám.

Na dotaz, co říká na situaci, kdy na jedné straně AstraZeneca tlumí dodávky vakcín do Evropy a na straně druhé tu překupník z Vinohrad nabízí 400 tisíc dávek pro radnici, šéf uskupení Praha Sobě uvedl: „Proto jsme si stanovili ty podmínky. Ty nabídky tu prostě občas jsou. Nebylo by zodpovědné a priori říci, že je to nesmysl. Tím bychom neplnili svou úlohu chránit obyvatele.“

Ředitel magistrátního odboru zdravotnictví Martin Ježek uvedl, že o nabídce firmy Fatrade nemá detailnější informace.

„Nákup vakcín je vysoce citlivá věc, zejména když to řeší soukromé subjekty. Společnost Fatrade znám z oboru, provozuje v Praze lékárnu, není mi ta firma neznámá. Zda jsou či nejsou schopni dovézt vakcínu, není to snadný proces. Hlubší informace o nabídce Fatrade nemám. Nabídek tohoto typu i v jiných krajích je velká spousta, některé z nich samozřejmě nemusejí být reálné. Je třeba prověřit, nakolik jsou nabízené dodávky vakcín reálné,“ řekl Ježek Seznam Zprávám.

Reklama

Doporučované