Hlavní obsah

Zneužití lékového záznamu se nebojím. Pokuty budou drakonické, uklidňuje pacienty ministr Vojtěch

Duel: Lékový záznam – výhoda pro pacienta, nebo riziko úniku citlivých dat? Adam Vojtěch vs. Marek Benda.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Každý rok zemře až 200 lidí kvůli tomu, že berou léky, které jsou proti sobě, hájí v Duelu potřebu zavést lékový záznam pacienta ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Část opozice ale novelu zákona kritizuje kvůli nedostatečné ochraně osobních údajů a způsobu, jak pacient může lékařům nebo lékárníkům přístup k citlivým datům zakázat.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví se ve Sněmovně snaží protlačit novelu zákona, podle níž budou mít lékaři a lékárníci nově přehled o všech lécích, které má pacient předepsané. Chce tak předejít případům, kdy lidé berou léky s navzájem nežádoucími účinky nebo jim stejný medikament předepíší různí lékaři.

„Dnes lékař nemá přehled o tom, jaké léky pacient užívá. Jsou chroničtí pacienti, kteří berou i dvacet léků, mohou mít třeba demenci a nepamatují si, jaké léky mají. Každý lékař jim předepíše nějaký lék a navzájem tu informaci nemají," říká v Duelu ministr Vojtěch.

Anketa

Měl by mít lékař možnost zjistit, jaké léky užíváte i bez vašeho souhlasu?
Ano
67,4 %
Ne
32,6 %
Celkem hlasovalo 1966 čtenářů.

V současnosti má lékař přehled pouze o lécích, které pacientovi sám předepsal. Lékárník může zkontrolovat jen přípravky na předložených receptech.

Spor o souhlas pacienta

Ministerstvo chce, aby byl systém primárně nastavený tak, že pacient automaticky souhlasí se sdílením informací, jinak prý bude lékový záznam málo používaný.

S potřebou zavést lékový záznam souhlasí i kritici novely. Podle šéfa sněmovního Ústavně právního výboru Marka Bendy (ODS) by pacient ale měl naopak jasně říci, že s otevřením svého lékového záznamu souhlasí a případně lékařům a lékárníkům vstup do databáze o lécích, které užívá, zakázat.

„Jde o to, jestli mám být v tom systému automaticky ze zákona, nebo jestli mám jako pacient dát lékaři souhlas, aby se do lékového záznamu podíval, co beru,“ říká Benda.

Přístup k datům o předepsaných lécích bude mít podle novely jen ošetřující lékař na základě předložení občanského průkazu nebo lékárník na základě elektronického receptu a jen na omezenou dobu. Zvláštní přístup budou mít podle novely záchranáři.

„Předpokládá to, že všichni pacienti čtou zákon o léčivech. To je velmi nepravděpodobné. Pacient neví, že když doktorovi předloží svou občanku, tak tím vyslovil souhlas, že se lékař může podívat kdekoli a kdykoli na to, jaká mu byla vydána léčiva. Tohle by měl doktor pacientovi vysvětlit,“ kritizuje Benda.

Sankce až 20 milionů

Podle Bendy také hrozí riziko zneužití osobních údajů. „Doktoři z nemocnic mi říkají, že třeba některé celebrity jsou vedené pod falešnými rodnými čísly, aby někdo nevynášel informace o tom, jaké mají zdravotní komplikace. Ten systém není neprodyšný. Není ani problém si od někoho zjistit i číslo občanky. Když to jako doktor udělám, budu se moct podívat na váš lékový záznam,“ podotýká Benda.

Podle ministra zdravotnictví ale bude zneužití systému přísně trestané. „Informace se nemůžou dostat ven jinak, než že by je vynesl lékař. Pokud dojde ke zneužití lékového záznamu, jsou tam drakonické sankce, až 20 milionů korun pro fyzickou osobu. To si každý rozmyslí,“ říká Vojtěch.

Důvodová zpráva předlohy vypočítává, že v Česku za deset let stoupl 3,5krát počet hospitalizací v souvislosti s léky, například kvůli chybám v dávkování nebo kvůli nežádoucím účinkům léků. Desetkrát se zvýšil počet případů, které skončily úmrtím pacienta. Mnohé se ale podle odborníků vůbec do evidence případů nedostanou. Data o nežádoucích příhodách v souvislosti s podáváním léků nejsou dosud systematicky sledovaná.

Reklama

Doporučované