Hlavní obsah

Lenka Bradáčová na Seznamu: Rozhodnutí o Čapím hnízdě očekávám do konce srpna

Lenka Bradáčová ve Výzvě: Rozhodnutí o Čapím hnízdě očekávám do konce srpna.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejočekávanější verdikt státních zástupců, zda premiér Andrej Babiš a jeho rodina půjdou kvůli dotační kauze Čapí hnízdo k soudu, je na spadnutí. Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová ve Výzvě mluvila o tom, jaký dopad mají premiérovy kauzy na vnímání justice, zda jsou žalobci a soudci pod tlakem a jak v této situaci vnímá snahu Babišovy vlády reformovat státní zastupitelství.

Článek

V kauze Čapího hnízda, a tedy i obžalobě na premiéra Andreje Babiše, by už brzy mělo dojít k dalšímu důležitému posunu. „Předpokládám, že ve věci návrhu na podání obžaloby rozhodne státní zástupce Jaroslav Šaroch do konce srpna,“ uvedla ve Výzvě Seznamu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

O návrhu policie na podání obžaloby rozhoduje Šaroch od poloviny dubna, průměrná doba rozhodování je podle Bradáčové tři měsíce. Termín tedy vypršel v červenci. „Souhlasím, že některé trestní věci – především ty hospodářské, často u známých osob, které provází i mediální obhajoba – trvají déle, ale důležité je, aby byl spravedlivý proces,“ vysvětluje vrchní státní zástupkyně, proč se kauza protahuje.

Nejvyšší státní zastupitelství se také před několika týdny rozhodlo zanalyzovat zprávu z Bruselu, která se týkala střetu zájmů Andreje Babiše při čerpání dotací firmou Agrofert. A na prověření informací se podílelo i pražské vrchní státní zastupitelství.

„Státní zástupce našeho úřadu byl příslušný k podání informací. Poté stanovil další postup. Protože se jedná o neveřejné řízení, naše kroky komentovat v tuto chvíli nebudeme. V této věci postupujeme standardně jako v jiných věcech,“ popsala Bradáčová.

Bradáčová se ve Výzvě vyjádřila i ke kritice ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové, která v době svého nástupu do funkce uvedla, že vrchní státní zastupitelství nepracují efektivně: rostou náklady na provoz a počet nevyřešených případů stoupá.

„Statistická data byla zavádějící. Nechala jsem proto přepočítat tyto informace. Otevřeli jsme každý spis, abychom tato data ověřili. A zjistili jsme, že data ministerstva spravedlnosti jsou zavádějící. Řekla jsem nejvyššímu státnímu zástupci, aby ministryni na toto upozornil,“ uvedla Bradáčová.

Proč se rozhodování vleče? Neocitl se žalobce Šaroch pod tlakem a nebojí se rozhodnout? Vzal si poučení z výtky od Lenky Bradáčové z konce loňského roku, že by měl být aktivnější a zajistit rychlé ukončení případu?

Lenka Bradáčová ve Výzvě odpovídá i na otázky týkající se reformy státního zastupitelství, spolupráce s novou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou, která je přesvědčena, že si v Česku lze objednat něčí trestní stíhání, a odpověděla, jestli neudělala v případu bývalého hejtmana Davida Ratha chybu, kdy soudce opakovaně odmítl uznat odposlechy jako důkaz.

Rozhovor s Lenkou Bradáčovou sledujte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované