Hlavní obsah

Brusel už má českou prosbu k auditu dotací pro Agrofert. Důvod na delší termín ale neviděl už před ní

Česko žádá delší čas, aby obhájilo premiérův střet zájmů v Bruselu.

Reklama

Hraje se o to, v jakém stavu českou dotační kauzu dostane nová Evropská komise.

Článek

Česká žádost o prodloužení termínu na vypracování odpovědi na výbušný audit týkající se střetu zájmů premiéra Andreje Babiše už dorazila do Bruselu.

„Žádost o prodloužení termínu jsme obdrželi,“ potvrdila Seznamu v úterý pozdě večer mluvčí komisaře pro rozpočet Günthera Oettingera, pod jehož resort případ Andreje Babiše spadá. V pondělí ještě o dokumentu, který podle mluvčího Ministerstva pro místní rozvoj odešel už v pátek, netušili.

Jak se postaví bruselští úředníci k prosbě o prodloužení třicetidenní lhůty, která vyprší v první třetině srpna, bude záležet na tom, v jakém stavu se případ rozhodne odcházející komise předat svým nástupcům.

Dosud spíše chvátali, aby noví bruselští „ministři“ vedeni Ursulou von der Leyenovou měli kauzu připravenou v co nejpokročilejší fázi.

Na odpověď českým úřadům totiž dali jen 30 dní namísto běžných dvou měsíců. Lhůta se počítá od chvíle, kdy dorazil oficiální český překlad.

„Je to běžný postup, který je aplikován u všech členských států,“ dušuje se mluvčí Komise.

Podle informací Seznamu je to dáno tím, že úřady předběžnou auditní zprávu dostaly v angličtině již o měsíc a půl dříve. A odpověď mohly začít připravovat.

To ostatně potvrdila i ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, když avizovala, že její podřízení na překlad nečekali.

Nyní ovšem argumentuje tím, že nemá smysl s odpovědí spěchat, protože v Bruselu jsou stejně v srpnu prázdniny. Takže by prodloužení termínu neměl být problém.

Podle návrhu auditní zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti odmítl, že by byl ve střetu zájmů i že by Česku hrozilo vracení peněz.

České úřady mají nyní možnost zjištění auditorů rozporovat a doložit, že bylo s evropskými penězi, neboli penězi daňových poplatníků včetně českých, nakládáno dle pravidel.

Reklama

Doporučované