Hlavní obsah

Lesbickým párům i svobodným. Francie rozšířila právo asistované reprodukce

Foto: Profimedia.cz

Asistovaná reprodukce metodou IVF.

Reklama

Francouzský parlament schválil zákon o asistované reprodukci. Stát bude hradit pomoc s otěhotněním, a to i svobodným ženám nebo lesbickým párům.

Článek

Zákon o bioetice, jak Francouzi říkají nové legislativě. Prezident Emmanuel Macron jím plní jeden z hlavních předvolebních slibů. Ženy získají právo hrazené pomoci od státu při asistované reprodukci. Rozšiřuje se ale i na příslušníky LGBTQ+ menšiny nebo svobodné ženy. Aktuálně je asistovaná reprodukce ve Francii přístupná pouze sezdaným heterosexuálním párům nebo těm, kteří spolu žijí více než dva roky.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zákon vyvolával po dva roky ve francouzské společnosti kontroverze. Po senátním neschválení se ale legislativa vrátila zpět do Národního shromáždění, kde prošel finálním schválením.

K asistované reprodukci využívaly Francouzky z lesbických párů nebo svobodné ženy možnosti v zahraničí. Nejčastěji v Belgii nebo Španělsku, a to přibližně 2 400 žen ročně. Od nynějška ale budou mít tyto ženy stejná reprodukční práva jako ženy z heterosexuálních svazků. Jediný limit je věk, a to 43 let.

Každá pacientka, která bude chtít využít asistovanou reprodukci, musí projít kolečkem zdravotních vyšetření i rozhovorů se zdravotníky o motivacích. Stát by měl hradit čtyři pokusy metodou in vitro a šest umělých oplodnění. In vitro (IVF) stojí podle dat zdravotních pojišťoven okolo 3 až 4 tisíc euro, umělé oplodnění asi 950 eur.

Jednou z otázek okolo nového reprodukčního zákona, která vyvolala nejživější diskusi, byla otázka práv pro matku z lesbického páru, jež neodnosí dítě. Od roku 2013 je součástí francouzského zákona o stejnopohlavních sňatcích dovoleno adoptovat dítě druhého partnera. Je to ovšem většinou zdlouhavý a komplikovaný proces. Existují také případy, kdy byla žádost o adopci zamítnuta,

Podle aktuálního zákona, by měla mít partnerka v lesbickém páru, která neodnosí dítě, právo na oficiální dokument o rodičovství. A to již v průběhu těhotenství.

Podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana by první děti mohly být počaty před koncem tohoto roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované