Hlavní obsah

Lesy ČR obnovily epidemií přerušené pracovní Dny za obnovu lesa

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) s uvolněním koronavirových restrikcí obnovil akce pro veřejnost na sázení stromků a lesní práce nazvané Dny za obnovu lesa.

Článek

„Podnik postupně na jaro a léto připraví asi 200 pracovních setkání, při nichž budou lidé obnovovat a čistit lesy vytěžené kvůli kůrovcové kalamitě,“ řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují téměř polovinu lesů v zemi a jejich hlavní snahou je zvládnutí kalamity.

Na jednotlivé akce se lidé musejí hlásit prostřednictvím webu www.klubnoveholesa.cz nebo stejnojmennou mobilní aplikací. Určené jsou nejvýše pro 30 lidí a konají se ve všední dny i o víkendech po celé republice. Lidé by především měli vidět, jak vypadá obnova lesa po kůrovcové kalamitě.

O práce v lesích je mezi lidmi zájem, podle lesníků se desítky zájemců o práci hlásily již v době nouzového stavu. Kromě výsadby sazenic budou dobrovolníci také obnovovat oplocení, připravovat paseky na zalesnění nebo uklízet klest.

Dny za obnovu lesa vyvrcholí v sobotu 16. října velkým Dnem za obnovu lesa. Lesy ČR jím navážou na říjen 2019, kdy se celorepublikové akce zúčastnilo na 14 místech v jeden den 31.000 lidí. Loni se celostátní den za obnovu lesa kvůli epidemii nekonal. Loni na jaře a v létě se konaly desítky menších akcí.

Plocha holin kvůli masivní těžbě kůrovcového dřeva ke konci loňského roku ve státních lesích vzrostla o šest procent na 32.544 hektarů. Letos podnik plánuje zalesnit 21.000 hektarů holin a vysadit rekordních 85 milionů sazenic.

Reklama

Doporučované