Hlavní obsah

Letadlo už stálo na ranveji. Ruský aktivista popsal, jak ho zatkli agenti FSB

Foto: Profimedia.cz

Andrej Pivovarov, šéf rozpuštěného ruského opozičního hnutí Otevřené Rusko.

Reklama

Bývalého šéfa hnutí Otevřené Rusko, které minulý týden ukončilo činnost, zadrželi těsně před odletem z Petrohradu. Opoziční aktivisté v Rusku se před zářijovými volbami do parlamentu potýkají se stále tvrdšími represemi.

Článek

Andrej Pivovarov, šéf ruského opozičního hnutí Otevřené Rusko, které podle svých slov minulý týden ukončilo činnost, uvedl, že jeho letadlo se na petrohradském letišti Pulkovo už chystalo k odletu do Varšavy. Na pokyn agentů ruské tajné služby FSB se ale muselo vrátit ze vzletové dráhy, aby politika vysadilo u terminálu. Informoval o tom web Deutsche Welle.

Pivovarov na Twitteru uvedl, že jej příslušníci FSB odvezli do kanceláře Vyšetřovacího výboru kvůli podezření z porušení zákona o vedení „nežádoucích organizací“. V případě odsouzení by Pivovarov, který se podle svých slov chystal z Ruska odjet na dovolenou, mohl být uvězněn až na šest let.

Podle prohlášení jeho právničky Jeleny Borodinové byl Pivovarov po výslechu převezen do města Krasnodar, které leží na jihu Ruska. Trestní řízení proti němu vede Vyšetřovací výbor pro Krasnodarský kraj, stojí v prohlášení.

Co je hnutí Otevřené Rusko?

Otevřené Rusko je politická aktivistická skupina, která se vůči Kremlu staví kriticky. Její vznik financoval ropný magnát a odpůrce prezidenta Vladimira Putina Michail Chodorkovskij. Ten nyní žije v Londýně, v Rusku předtím ale strávil 10 let ve vězení.

Členové občanského hnutí čelí tlaku úřadů podle webu RFE/RL pravidelně, a to zejména od doby, kdy skupinu se sídlem v Londýně ruské úřady v roce 2017 prohlásily za „nežádoucí“. Členové v Rusku v činnosti pokračovali, ale vytvořili samostatný právní subjekt, byť se stejným názvem, aby se lidé s ní spojení vyhnuli trestnímu stíhání.

Ve snaze ochránit členy Otevřeného Ruska před očekávaným zpřísněním postihů spojených s prohlášením skupiny za nežádoucí Pivovarov minulý týden oznámil, že činnost organizace ukončí. Místo dosavadního trestu ve formě pokuty dosahující nejvýše 15 000 rublů (asi 4 300 Kč) by totiž mohlo hrozit až šest let za mřížemi.

Ruská vláda zákon, podle něhož je trestným činem „členství v nežádoucí organizaci“, přijala v roce 2015. Doposud Rusko pomocí tohoto označení podle agentury AP zakázalo zhruba 30 aktivistických skupin či hnutí. Podle ruských úřadů je zákon reakcí na údajné zahraniční snahy o podkopání Ruska. Kritici tvrdí, že zákon je součástí snahy Kremlu potlačit disent.

Otevřené Rusko, které podle svého zakladatele Chodorkovského usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci nebo nezávislou justici, dalo najevo podporu Alexeji Navalnému. Tohoto Putinova nejodhodlanějšího politického rivala zadržely ruské úřady v lednu po návratu z Německa, kde se pět měsíců zotavoval z otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Z Navalného otravy Západ viní Kreml. To ale ruské úřady odmítají. V únoru Navalnému ruský soud změnil dříve uložený podmíněný trest za údajnou zpronevěru na nepodmíněný a poslal ho na 2 a půl roku do vězeňského tábora.

Blížící se volby

Ruské úřady před zářijovými parlamentními volbami jakékoliv snahy o aktivismus a protesty tvrdě potlačují. Popularita hlavní strany Jednotné Rusko, podporované Kremlem, totiž klesá. V březnu ruské úřady zadržely asi 200 opozičních aktivistů, včetně Pivovarova i dalších známých osobností opozice Vladimira Kara-Murzy, Julie Galjaminové nebo Jevgenije Roizmana.

Podle prohlášení ruského ministerstva vnitra porušovali koronavirová opatření, podle aktivistů úřady hledaly jakoukoli záminku k přerušení akce. Pivovarov tehdy v rozhovoru pro AFP z policejní stanice uvedl, že účastníci fóra byli zadrženi, protože úřady se domnívají, že konferenci organizovalo Otevřené Rusko.

V rámci boje proti odpůrcům prezidenta Vladimira Putina vznikl i návrh zákona, který zakazuje členům organizací prohlášených za extremistické či teroristické poslaneckou kandidaturu. Podle agentury AP je návrh zákona součástí snahy úřadů o odstavení Navalného spolupracovníků v jeho hnutí. Pokud soud toto hnutí označí i za extremistické a nový zákon vstoupí v platnost, jak se očekává, znemožní to členům Navalného hnutí v zářijových volbách do parlamentu kandidovat.

Navalnyj a jeho spojenci návrh odsoudili jako součást snahy Kremlu o umlčení disentu. Několik Navalného spolupracovníků oznámilo, že jejich záměr kandidovat ve volbách se nemění. „Návrh zákona jasně ukazuje, že Kreml má z nadcházejících voleb panickou hrůzu,“ napsal na Twitteru Navalného hlavní stratég Leonid Volkov.

Opoziční aktivisté se s krutým projevem síly setkávají po celé měsíce, napsal web The Moscow Times. To se dramaticky projevilo také 31. ledna, kdy bylo během celostátních protestů v 85 městech na podporu Navalného zadrženo více než 5 000 lidí.

Rusko ve čtvrtek nepovolilo přílet do Moskvy letadlu rakouské letecké společnosti Austrian Airlines poté, co se na trase chtělo vyhnout vzdušnému prostoru Běloruska. Spouštěčem pro tento krok bylo nedělní nucené přistání letadla v Minsku, na jehož palubě byl novinář Raman Pratasevič. Ten byl později zadržen běloruskými úřady a podle všeho trýzněn.

Reklama

Doporučované