Hlavní obsah

Létající kněží. V Polsku a na Slovensku se žehnalo lidem z letadla

Foto: Parafia św. Józefa w Żórawinie

V Polsku se vydal do oblak žehnat kněz z fary u Vratislavi.

Reklama

Účast na bohoslužbách je v zemích střední Evropy početně omezena, duchovní nejspíš i z toho důvodu volí v časech pandemie neortodoxní postupy.

Článek

Nad Slovenskem v pátek dopoledne přeletělo letadlo se speciálním pasažérem i misí. Kněz Peter Brodek na palubě žehnal celé zemi, nemocným, lékařům, zdravotníkům a dalším. S sebou měl relikvii z Hronského Beňadiku s krví Krista.

Na Facebooku o tom informovala farnost v Topolčanech. Informaci Seznam Zprávám bez dalších podrobností potvrdil mluvčí Biskupského úřadu v Nitře Tibor Ujlacký.

„Nebyl uskutečněný za účelem senzace, ale z podnětu a nabídky vycházející z hluboké víry, naděje a lásky v Boží milosrdenství, které v těchto dnech všichni tak potřebujeme,“ řekl pak Ujlacký o přeletu pro slovenská média.

Nejde o první takový „žehnací přelet“ proti koronaviru. Už minulou sobotu se nad polskou Vratislav vznesl kněz Cezary Chwilczyński z farnosti sv. Jozefa v obci Żórawina ve Slezsku. Video z letu zveřejnila farnost na Facebooku.

Do letounu si vzal Chwilczyński sošku Panny Marie a relikvii sv. Jana Pavla II. a modlil se za to, aby pandemie nezasáhla region, Vratislav, Polsko ani Evropu.

Kněz pak pro televizi TVN řekl, že je fanoušek létání a že před kněžským seminářem pracoval pro polské státní aerolinky LOT.

Reklama

Související témata:

Doporučované