Hlavní obsah

Letní Sydney zahalila temnota, město se kvůli požárům dusí

Foto: Profimedia.cz

Do dýmu se zahalila i slavná opera v Sydney.

Reklama

Největší australské město Sydney zahalil dým. Kouř, který pochází z požárů lesů a buší, komplikuje život v nejlidnatějším městě kontinentu. Zplodiny v ovzduší aktuálně jedenáctkrát přesahují limit už považovaný za nebezpečný.

Článek

Budovy ve městě se potýkají s pravidelně se spouštějícími kouřovými detektory. Ještě ráno bylo možné slyšet téměř nepřetržité troubení trajektů, které si tak musely pomáhat ve špatné viditelnosti. Z přístavu už později nevypluly, lodě zde musí do odvolání zakotvit. Školy drží žáky během přestávek uvnitř budov. Dýchací masky jsou nepostradatelnou výbavou místních obyvatel.

Zdravotníci se zabývají více než sto případy dýchacích problémů denně. Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo obyvatele Sydney, aby se co nejvíce zdržovali uvnitř budov. Podle australského odborníka na životní prostředí Richarda Broomea je aktuální situace „jednou z nejhorších, co kdy viděl“. „V Sydney jsme v minulosti zažili několik etap špatné kvality ovzduší, jednou z nejhorších byl rok 2009. Co ale zažíváme teď, je naprosto nevídané. Tyto podmínky ohrožují lidské zdraví,“ nechal se slyšet Broome.

Kvůli častému spouštění požárních alarmů se museli místní hasiči přestat spoléhat na automatické hlásiče požáru. „Nejvíce upozornění od detektorů kouře, tedy přes 150, dorazilo mezi jedenáctou a dvanáctou hodinou dopoledne,“ řekl novinářům zástupce velitele hasičů Roger Mentha. Množství hovorů a upozornění bylo podle Menthy nepředstavitelné a jejich počet stoupal se zhoršujícími se podmínkami.

Požáry nadále devastují východ Austrálie, na svědomí už mají šest obětí a na 700 zničených domovů. Po ohni zůstalo nejméně 2,7 milionu hektarů spálené půdy. Kromě požárů trápí Australany i sucho. Některá pobřežní města budou muset vydržet až do ledna, kdy na Austrálii spadnou letní srážky. Právě úterý bylo kritické, teploty dosahovaly až čtyřiceti stupňů a nárazový vítr napomáhal šíření plamenů.

Zatím jiné řešení než příchod dešťů nejspíš ohnivou krizi v Austrálii nezažehná. Bývalý státní náčelník australských hasičů Greg Mullins varuje, že všem bojovníkům s ohněm ubývají síly v důsledku této neobvykle dlouhé a rozsáhlé požární sezony. „Hasiči, ať už to jsou muži i ženy, do toho dávají vše. Začínám se bát o jejich zdraví, ale i blaho,“ říká Mullins. Některým z nich už podle něj nemusí „v nádrži zbýt vůbec nic“.

Reklama

Související témata:

Doporučované