Hlavní obsah

Léto bude klíčové pro dohnání odložených zákroků. Problémem jsou prázdniny

Foto: Profimedia.cz

Lékaři začínají rozplánovávat letní režim - musí dohnat odkládané úkony. (Ilustrační snímek)

Reklama

Lékaři a nemocnice začínají přemýšlet, jak dosáhnout skoro nemožné – dohnat odkládané operace a preventivní úkony a zároveň umožnit svým zaměstnancům čerpat dovolenou, kterou si během mimořádných opatření nemohli vybrat.

Článek

Po dlouhých a vypjatých týdnech mimořádných opatření na české zdravotnictví nečeká ani mnoho oddychového času během léta.

V červenci a srpnu, kdy obvykle bývá i v ordinacích a nemocnicích volnější tempo, by se totiž lékaři měli pokusit dohnat to, co muselo být kvůli nebezpečí z nákazy koronavirem odkládáno – od nutných operací až po preventivní prohlídky a očkování.

Detailnější pohled na propady úkonů uvedla Česká televize během nedělních Otázek Václava Moravce. Napříkald počet operací endoprotézy kolenního kloubu placených Všeobecnou zdravotní pojišťovnou se meziročně propadl z 603 v březnu 2019 na 177 v roce 2020. Podobně i operace slepého střeva se propadly z 206 operací hrazených VZP v březnu 2019 na 47 v roce 2020.

„V žádném případě není čas přemýšlet nad dovolenou,“ konstatuje Stanislav Fiala, výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic, a připouští, že lidé jsou vyčerpaní, ale nevědí, jaký bude prostor pro případné nabrání sil.

V krajských, městských i soukromých nemocnicích by tak mělo být léto ve znamení hesla „dožeňme, co se dá“.

A zdravotnické odbory podle zjištění Seznam Zpráv zatím na letní dovolené nijak výrazně netlačí. „Teď se spíš zabýváme finanční kompenzací za mimořádné výkony pro zdravotníky,“ uvedla pro Seznam Zprávy Dagmar Žitníková, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Namixované léto

Praktickou stránku chodu v ordinacích si začali rozmýšlet už i například dětští praktičtí lékaři, kteří začínají plánovat, přestože se musí stále vypořádávat s nedostatkem některých ochranných pomůcek – například jednorázových obleků.

„Určitě se nám to protáhne do letních prázdnin, kdy ten provoz bude takový namixovaný,“ říká Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Zástupkyně pediatrů „namixováním“ myslí to, že se budou snažit vyhovět jak svým zaměstnancům – zdravotním sestrám, tak i svým pacientům.

Jasno mají dětští lékaři například v tom, že budou striktně dodržovat rozdělení otvíracích časů, kdy ordinace přijímá nemocné a kdy naopak zve klienty na preventivní úkony. „Rodiče byli dříve zvyklí, že přijdou kdykoliv, tak to nebude možné fungovat,“ říká Ilona Hülleová s tím, že odpadne obvyklá praxe, že se lidé k lékaři stavili například pro předpis.

K pediatrům bude nutné se objednat a lékaři si na každého vyhradí více času, aby se jednotliví pacienti nepotkávali a ordinace se pokaždé stihla dezinfikovat.

Na druhou stranu předsedkyně sdružení dětských lékařů upozorňuje, že lékaři i zdravotníci během mimořádných opatření měli zakázáno čerpat dovolenou.

„Musím někdy sestřičkám umožnit čerpat dovolenou,“ podotýká Ilona Hülleová.

Reálně tak bude podle ní záležet na každém lékaři, jak se situaci rozhodne vyřešit. U pediatrů by to neměl být takový problém – preventivní prohlídky a očkování lze naplánovat a celé situaci svědčí i to, že děti nechodí do školy.

„Jsme v jiné situaci než u dospělých. Děti jak jsou doma, tak jsou méně nemocné,“ říká Hülleová s tím, že v létě tak očekávají obvyklé starosti jako jsou střevní potíže, úrazy a podráždění ze sluníčka.

Systém na nás nestojí 

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár už dříve Seznam Zprávám řekl, že by podle něj mohlo české zdravotnictví dohnat všechny odložené operace a zákroky.

Záležet podle něj ale bude právě na letním provozu a na tom, jak budou fungovat právě praktičtí lékaři, aby nemuseli pacienti častěji dojíždět do nemocnic.

Takovou návaznost ovšem odmítá Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů.

„Jsme smluvně zavázaní mít pro případ dovolených zástupce,“ reaguje Šonka. Podle něj proto nedává smysl, že by pacienti automaticky jezdili se vším do nemocnice ve chvíli, kdy má ordinace dovolenou.

Letní režim zatím praktičtí lékaři pro dospělé podle Šonky neřešili. „Přemýšlím nad tím, jak v květnu normálněji rozjet ordinace. Netušíme, jaká bude situace v létě, a to ani epidemiologicky,“ dodává předseda Sdružení praktických lékařů.

V létě se pacientům nechce do nemocnic

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miroslav Ludvík v Otázkách Václava Moravce upozorňoval na to, že během druhého pololetí se dělá méně operací než během prvního a to právě kvůli letním měsícům.

Důvodem přitom nejsou jen dovolené, o kterých ředitel nemocnice prohlásil, že nemá to srdce, to svým zaměstnancům neumožnit, poté co mají za sebou, ale i samotní pacienti.

„Je horko, lidem se nechce do nemocnic,“ podotkl Miroslav Ludvík.

Souhlasí s ním i ředitel VZP Zdeněk Kabátek, který v rámci diskuze na České televizi uvedl, že zdravotnictví by se mohlo vrátit na plný výkon na konci června, ovšem nelze mimo jiné odhadnout chování zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Doporučované