Hlavní obsah

Letohrad čeká rozhodnutí o zahájení oprav kulturního domu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Letohrad na Orlickoústecku při červnovém zastupitelstvu rozhodne, zda letos nebo napřesrok zahájí rekonstrukci kulturního domu.

Článek

„Investici za téměř 200 milionů korun musí 29. června ještě podpořit zastupitelé,“ řekl starosta Petr Fiala. „Myslím si, že bychom do toho měli jít a udělat to pořádně a nevymýšlet, že něco škrtneme, jednak bychom se zdržovali a jednak bychom museli předělávat projekt, což také něco stojí,“ dodal.

Kulturní dům ze 60. let už potřebuje opravit. Promítaly se v něm filmy, konala divadelní představení, plesy, byla tam restaurace. Město do něj přestěhuje základní uměleckou školu, která je zatím na zámku. „Vyřešíme dvě mouchy jednou ranou, na zámku se uvolní místo pro sbírky, expozici a pomůže to i knihovně,“ dodal starosta.

Na projektu pracovali projektanti přes rok. Cena je o 50 milionů korun vyšší, než starosta očekával. Výslednou cenu ale určí až výběrové řízení. Kulturní dům je od 1. ledna zavřený, což Fiala nechce prodlužovat. Pokud město vyhlásí tendr v létě, výběr firmy potrvá dva měsíce, dodal.

Město má schválený úvěrový rámec 135 milionů korun, dalších 50 milionů korun si může se splatností dvě dekády půjčit od banky. Deset milionů korun by mohlo dostat dotaci na zateplení budovy. Další dotace nejspíš ještě stát nabídne, řekl Fiala.

„Ministerstvo pro místní rozvoj se nás ptalo, jaké projekty máme připravené se stavebním povolením. Městům chce nabídnout dotační programy, aby podpořilo restart ekonomiky,“ řekl Fiala.

Reklama

Doporučované