Hlavní obsah

Liberec chce za pomoci semaforů zlepšit průjezdnost kolem terminálu MHD

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Liberec umístí semafory do tři ulic v dolním centru města, kde je obchodní centrum Forum a autobusový terminál MHD. Slibuje si od toho zvýšení bezpečnosti pro chodce i zlepšení průjezdnosti.

Článek

Úpravy téměř za šest milionů korun by se podle náměstka primátora Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) měly udělat ještě letos, pokud nenastanou komplikace s dodávkou semaforů či jejich částí.

Okolo terminálu MHD denně projede kolem 12.000 vozidel. Podle Šolce se tam často tvoří kolony a vznikají konflikty mezi řidiči a chodci, kteří přecházejí silnici. Mezi nejhorší patří křižovatka u Anenského domu, kde se mísí pěší, tramvajová, autobusová a automobilová doprava. Podle Šolce si město dalo zpracovat matematický model, který jim ukázal, že přidání semaforů by mělo situaci zlepšit. „Máme spočítáno, že toto dopravní opatření nejenže přispěje k bezpečnosti chodců, ale zároveň zprůchodní o 30 procent lépe tu křižovatku,“ uvedl Šolc.

Nové semafory přibudou nejen v ulicích Na Pláni a Lipová u Anenského domu, ale také v Blažkově ulici mezi parkovacím domem a Forem. Také tam se tvoří zácpy a dochází ke konfliktním situacím. I proto jsou ve školním roce při ranní špičce u přechodů v těchto ulicích strážníci a pomáhají s řízením dopravy. „Umístěním semaforů pak můžeme strážníky využít na jiných potřebných místech a nechat režim dopravy řídit systémem,“ dodal Šolc.

Reklama

Související témata:

Doporučované