Hlavní obsah

Liberecká průmyslovka se zaměří na kybernetickou bezpečnost

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na kybernetickou bezpečnost se chce v rámci oboru Informační technologie zaměřit Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci.

Článek

Výuku tohoto oboru navíc rozšíří, letos na podzim chce otevřít už dva první ročníky, zatím měla vždy jen jeden. Bude to ale na úkor technického lycea, které už škola po 18 letech neotevře, přestože tam byl pravidelně dvojnásobný zájem uchazečů. Je to z kapacitních důvodů, řekl dnes novinářům ředitel školy Jaroslav Semerád.

Se začleněním kyberbezpečnosti do všech úrovní vzdělávání počítá i národní strategie. V souvislosti s koronavirovou pandemií, kdy děti tráví on-line stále víc času, toto téma výrazně nabylo na významu. „S ohledem na to, jak roste nebezpečí zneužití různých dat, je zavádění výuky kybernetické bezpečnosti na středních školách nezbytné. Pokud to bude v našich silách, tak pomůžeme se zavedením výuky nebo se sdílením našich zkušeností pro vyučující,“ uvedl Zdeněk Plíva, děkan liberecké fakulty mechatroniky, která s průmyslovou školou na projektu spolupracuje.

Zavádění výuky kybernetické bezpečnosti je podle náměstka hejtmana pro školství Dana Ramzera (ODS) na samotných ředitelích škol. „My ale uděláme všechno pro to, abychom je podpořili,“ řekl. Kraj podle něj připravuje s Agenturou regionálního rozvoje projekt takzvaného Junior centra zaměřeného na vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti a informačních a komunikačních technologií. „Máme v kraji tři školy v Liberci, Jablonci a České Lípě, kde by mohlo vzniknout, chceme, aby se o něj utkaly,“ řekl Ramzer. Na projekt může kraj žádat dotace z evropských fondů.

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická v Liberci už díky podobnému projektu vybudovala centrum odborného vzdělávání zaměřené na robotiku a automatizaci. Junior centrum by ho podle Semeráda doplnilo, proto o něj má škola zájem. Škola patří k nejstarším průmyslovkám v zemi, letos slaví 145 let od svého založení. Aktuálně má 740 studentů, 210 jich přijme do prvních ročníků. Zájem o studium podle ředitele každoročně výrazně převyšuje možnosti školy. Velká část absolventů pokračuje ve studiu na Technické univerzitě v Liberci, s níž úzce spolupracuje.

Reklama

Doporučované