Hlavní obsah

Liberecká univerzita vyvinula s hygieniky nový informační systém

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nový informační systém vyvinula Technická univerzita v Liberci ve spolupráci s hygieniky. EpiGIS pomáhá při monitorování epidemií.

Článek

Umožňuje také mnohem lépe a rychleji identifikovat ohnisko nákazy, což je zásadní, řekl k systému Vladimír Valenta, ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci, který už se systémem pracuje.

Program, o který mají zájem i další hygienické stanice v zemi, usnadní epidemiologická šetření nejen při současné koronavirové pandemii, ale i v budoucnu. „Nový program nám dovoluje evidovat všechny informace potřebné pro epidemiologické šetření jakékoliv epidemie. A to jsou informace o osobě, místě a času,“ doplnil Valenta.

Za programem EpiGIS stojí multioborový tým geoinformatika Jiřího Šmídy z katedry aplikované matematiky. Podílejí se na něm odborníci z fakulty mechatroniky a externí programátoři z Coffee Workersa. Vývoj programu, na němž pracují od loňského roku, získal podporu z programu Technologické agentury ČR. Měl sloužit epidemiologům pro podobná šetření a analýzy v případě epidemií, koronavirus jeho vývoj zásadně urychlil.

„Hned s prvními náznaky vládních opatření proti covid-19 nám došlo, že to, na čem jsme pracovali, potřebují epidemiologové pro zvládnutí práce v čase této pandemie. V řádech dnů jsme pozměnili priority a vše směřovali k tomu, abychom mohli epidemiologům nabídnout funkční nástroj, který je nezaměstná na dlouhé týdny při zaškolování, ale který jim okamžitě pomůže v jejich práci,“ řekl Šmída. Testování zkrátili na minimum a systém ladí doslova „za pochodu“. „Výstupní data jsou ale spolehlivá, za těmi si stojíme,“ dodal vedoucí týmu.

Tým nyní pracuje na vytvoření standardů pro zadávání dat při epidemiologickém šetření a pro jejich vyhodnocování. Zásadním tématem je také získávání různých úrovní výstupů - pro epidemiology, hygieniky a odborníky z ministerstev, starosty, média nebo veřejnost. „Máme jedinečnou možnost přispět k pochopení závažnosti aktuální situace a jejího budoucího vývoje analýzami dat,“ doplnil hlavní programátor projektu EpiGIS Vratislav Žabka.

Reklama

Doporučované