Hlavní obsah

Liberecké iQLandii přibylo českých turistů, cizinců je minimum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do libereckého science centra iQLandia přijelo o prázdninách o čtvrtinu víc turistů než loni, úbytek zahraničních návštěvníků ale vyrovnat nedokázali. Hlavně Němci a Poláci tvoří v létě třetinu návštěvníků centra.

Článek

V minulých letech to byly desítky tisíc lidí, letos jich jsou to jen desítky. Tak jedno dvě auta za den, řekl dnes novinářům ředitel centra Pavel Coufal. Díky vyššímu zájmu tuzemských turistů bude ale podle něj propad návštěvnosti do deseti procent.

IQLandia je po Zoologické zahradě v Liberci druhým nejnavštěvovanějším turistickým cílem kraje, kterým ročně projde přes 400.000 lidí. Je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v Česku vybudovány za přispění evropských peněz. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a planetárium ve střešní kopuli. Zhruba 90 procent příjmů tvoří vstupné, Liberecký kraj letos centru přispěl 800.000 korunami a dalších 400.000 přidalo město Liberec. Centra v Brně, Ostravě a Plzni dostávají podle Coufala podpory v řádech desítek milionů korun.

Liberecké centrum má roční obrat kolem sto milionů korun, výpadek tržeb způsobený uzavřením iQLandie v době nouzového stavu tak způsobil vážné problémy. Jen za duben a květen přišla na tržbách o deset milionů korun. „Abychom přežili, zredukovali jsme počet zaměstnanců ze 150 na 80. Zavedli jsme úspory, kde se dalo. Využili jsme i programů vlády, které jsou poměrně velkorysé, jako je Antivirus, který nám pomohl s financováním výplat našich kolegů. Vzali jsme si také půjčku šest milionů z programu COVID II, kterou budeme muset využít teď na podzim,“ dodal Coufal.

IQLandia byla zavřená od 11. března a návštěvníky znovu přivítala až v červnu. Díky dobré návštěvnosti v létě se podle Coufala podařilo smazat ztrátu z první poloviny roku. V minulých letech ale mělo centrum na konci prázdnin na účtech vždy sedm až osm milionů korun, které pomáhaly dotovat programy pro školy na podzim. „Letos využijeme té půjčky z COVIDU II, abychom zajistili provoz na podzim,“ řekl. Fungování centra už ale podle Coufala není ohroženo. „Pokud se nic nestane, budeme půjčku splácet dva až tři roky z peněz, které jsme ušetřili na mzdách,“ dodal.

Reklama

Doporučované