Hlavní obsah

Liberecké science centrum iQLandia je kvůli koronaviru ohroženo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Budoucnost libereckého science centra iQLandia je kvůli pandemii nového koronaviru vážně ohrožena. Areál, kterým ročně projde kolem půl milionu lidí, je kvůli opatřením vlády uzavřený od 11. března.

Článek

Centrum už propustilo 30 procent lidí, kvůli výpadku ze vstupného bude podle odhadů jen za duben a květen v rozpočtu centra chybět zhruba deset milionů korun. Nepodaří-li se sehnat půjčku nebo dotace z veřejných zdrojů, centrum do podzimu může skončit, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Pavel Coufal.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které byly v České republice vybudovány za přispění evropských peněz. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl v sousedství zábavního Centra Babylon. Na výstavní ploše o rozloze hektaru jsou stovky většinou interaktivních exponátů a planetárium ve střešní kopuli. Veřejnosti se park za 340 milionů korun otevřel 28. března 2014. V jeho blízkosti je také iQPark určený mladším dětem, který byl prvním otevřeným zařízením svého druhu v zemi. Loni oslavil 15 let.

Na rozdíl od ostatních center je podle Coufala iQLandia soběstačná z 99 procent, příspěvek města Liberce a Libereckého kraje tvoří pouhé procento jejího rozpočtu. „Dohromady je to lehce přes milion korun, v ostatních krajích to bývá kolem 20 milionů,“ řekl Coufal. Liberecké centrum je na tom proto ve srovnání s ostatními nejhůř. „Požádali jsme o půjčku v rámci programu COVID II, ale zatím bez reakce. Pomáhá nám program Antivirus a kurzarbeit, to ale naše krvácení jen zpomaluje,“ doplnil.

V iQLandii, iQParku, planetáriu a laboratořích pracuje podle Coufala běžně včetně brigádníků 150 lidí. Centrum muselo propustit 30 procent stálých zaměstnanců. „Po redukci zbývá 70 hlavních pracovních poměrů. Je to úplné minimum, se kterým jsme schopni ještě centrum rozeběhnout,“ dodal Coufal. Centrum už proto o pomoc požádalo Liberecký kraj i město.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) dnes na dotaz ČTK řekl, že kraj bude hledat způsob, jak institucím, které v kraji chce zachovat, pomoci. „Jednáme s libereckým primátorem Jaroslavem Zámečníkem o podpoře nadregionálních institucí, budeme určitě chtít podpořit naše kulturní instituce, které na uzavření nejvíc doplatily,“ řekl Půta. Kraj ale musí podle něj především zajistit financování sociální péče, záchranné služby, škol nebo dopravy. Teprve potom bude podle něj možné diskutovat o tom, kolik peněz zbude na to, aby podpořil ostatní.

Reklama

Doporučované