Hlavní obsah

Liberecký kraj chystá dostavbu základny letecké záchranné služby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Liberecký kraj připravuje modernizaci a dostavbu základny letecké záchranné služby na libereckém letišti. Na přípravě projektu se pracuje už sedm let. Původně byl záměr ještě o něco větší, vzniknout tam mělo i výcvikové středisko.

Článek

„Je to investice, která je potřebná, protože stávající základna už není pro záchranku dostačující. Přibudou tam prostory pro další výjezdový tým, pro další sanitu, aby v oblasti došlo k rozšíření i této služby,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj chtěl původně využít na rozšíření základny evropské dotace, nedokázal se ale dohodnout s městem Liberec o pozemkovém vypořádání, ukázalo se také, že objekt není napojený na kanalizaci, a vše zkomplikoval ještě soukromý vlastník sousedních pozemků. Modernizace a rozšíření základny přijde na 24,4 milionu korun bez DPH. Práce začnou příští rok v dubnu a hotovo má být v létě 2022. Stavět se bude za plného provozu základny.

„Vedle hangáru teď vyroste zateplená zděná přístavba do ‚elka‘, která bude ryze funkční,“ poznamenal hejtman. V přístavbě budou čtyři pokoje pro personál, toalety a sprcha, sklady, šatny a také garáž pro dvě sanitky pozemní záchranné služby. Současný objekt se zároveň dočká zateplení a dostane nová okna i dveře, výměna čeká střechu. Stavební práce budou koordinovány tak, aby neomezily provoz výjezdových skupin. Na základně nejde o první novou stavbu, v září dokončili novou přistávací plochu pro vrtulníky, která umožňuje přistávat i za tmy. Přišla na 6,7 milionu korun.

Letecká základna na libereckém letišti vznikla před lety jako osmnáctá v tehdejším Československu. I proto je označení jejího vrtulníku Kryštof 18. Liberecký kraj je velmi členitý, i proto mají záchranná a horská služba od roku 1997 speciálně vycvičené týmy, které s vrtulníkem létají, slaňují a zachraňují v náročném terénu. Zasahují nejen v Libereckém kraji, ale v případě potřeby i v sousedních středních Čechách nebo Královéhradeckém kraji. Loni uskutečnil vrtulník zhruba 560 vzletů.

Reklama

Doporučované