Hlavní obsah

Liberty Ostrava dodá jedenáct kilometrů trubek pro obří ropné pole v Iráku

Foto: Rumaila Operating Organisation

Ropná pole v Iráku.

Reklama

Hutní společnost Liberty Ostrava dokončila zakázku na výrobu 11 kilometrů ocelových bezešvých trubek pro Irák. Trubky z vysokojakostní oceli s vysokou odolností jsou určeny pro ropné pole West Qurna, které patří k největším nalezištím světa.

Článek

Zakázka má hodnotu stovek tisíc dolarů (jeden dolar je přibližně 25 korun).

„Projekty pro společnosti zabývající se těžbou ropy patří mezi ty nejnáročnější jak z pohledu technického provedení, tak i průběhem celkové realizace,“ uvedl ředitel závodu rourovny v Liberty Ostrava Martin Klosko.

Trubky na naftu musí podle mluvčí oproti jiným druhům produktů splňovat ty nejpřísnější parametry a podstoupit řadu testů. „Testy mimo jiné potvrdí, že použitý materiál k jejich výrobě obstojí například i v kyselém prostředí bohatém na sirovodík,“ řekla v úterý mluvčí Liberty Ostrava Barbora Černá Dvořáková. Bezešvé trubky vyrobené pro ropné pole v Iráku jsou z vakuované oceli a jsou opatřeny izolací do 80 stupňů Celsia.

Přebytek ropy sráží její cenu.

„Kvalitu vyráběných trubek jsme museli potvrdit řadou zkoušek, které byly pro získání zakázky klíčové. Zkoušky probíhaly dokonce za účasti dvou přejímacích společností nominovaných ze strany konečného uživatele,“ uvedl specialista na testování trubek v Liberty Ostrava Libor Kubíček.

Ropné pole West Qurna (Phase II) s obsahem až 14 miliard barelů ropy se rozkládá na ploše o velikosti 340 kilometrů čtverečních a spadá pod státní podnik Iraq National Oil Company, který se zabývá těžbou ropy na jihu Iráku ve spolupráci s nadnárodní společností Lukoil.

Foto: Liberty Ostrava

Ostravská výroba trubek pro Irák.

Liberty Ostrava vyrábí ocel zejména pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává výrobky do více než 40 zemí. Výrobní kapacita firmy je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má 6 000 zaměstnanců. Huť patří do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance, jež patří rodině britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Reklama

Doporučované