Hlavní obsah

V boji s plameny pomáhá i moderní software, říká australský hasič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Xaviera Waterse

Australský hasič Xavier Waters.

Reklama

Celý svět sleduje vývoj požárů v Austrálii, které od září spálily víc než 6,3 milionu hektarů půdy. Plameny si vyžádaly 24 lidských životů a obrovské materiální škody. Zahubily také půl miliardy zvířat. Pro Seznam Zprávy poskytl přímo z Austrálie rozhovor dobrovolný hasič Xavier Waters, který aktuálně s ohněm bojuje v australském státě Victoria.

Článek

Jaká je momentálně situace v místě, kde pomáháte?

Požární stanice, ke které normálně patřím, je na jižním pobřeží. Kvůli kritické situaci jsou ale všichni hasiči přemisťování tam, kde jsou nejvíce potřeba. Kvůli tomu jsem teď na hasičské základně u hory Mt. Hotham ve Victorii. Tato oblast byla přes víkend evakuována. Obvykle je zde v tuto roční dobu kolem 15 tisíc turistů, teď jich bylo naštěstí jen pár set.

Evakuace byla nařízena kvůli velkému požáru zhruba 15 kilometrů od nás. Předpověď počasí hlásila vítr směrem k nám, na základě čehož jsme předpovídali, že se k nám dostanou žhavé uhlíky z požáru. Ty mohou cestovat rychlostí až 40 kilometrů za hodinu, proto se toto řešení zdálo nezbytné. Vítr nakonec nebyl tak silný, takže největší nebezpečí nás prozatím minulo. Ostatní oblasti hlavně v Novém Jižním Walesu bohužel takové štěstí neměly.

Kdo vám pomáhá s hašením?

Požární jednotky Austrálie mají tisíce členů, z nichž mnozí jsou v terénu nebo působí v zázemí jako podpora. Pomáhá nám také organizace Metropolitan Fire Brigade (MFB), armáda a letectvo, které zajišťuje hašení vodou ze vzduchu a pomáhá mapovat rozsah požárů. Také byli pozváni hasiči z jiných zemí, například z Nového Zélandu nebo Severní Ameriky.

Liší se způsob hašení požárů v horských oblastech a krajině na pobřeží?

Velice. Místní terén a fauna se dramaticky liší od těch pobřežních. Je tu jiný typ trávy, keřů i stromů s rozdílnou hořlavostí. V regionu Australských Alp jsou velké lesy s vysokými stromy a hustým podrostem a to vše na šikmých svazích, což stěžuje přístup k ohni. Ve farmářských a pobřežních oblastech jsou zase rozsáhlá pole nebo místa s vysokými travinami. Ty sice nejsou tak hořlavé jako lesy, ale oheň se na otevřených plošinách pohybuje mnohem rychleji v závislosti na větru.

Jaká je hlavní strategie hasičů při takových požárech?

Nejdůležitější je ochrana životů, takže evakuace lidí z dosahu požárů je naším primárním cílem. Pokud toto není možné, snažíme se vytvořit ochranné linie. Díky těžké technice vykopeme mělké zákopy v odklizených oblastech. Oheň se pak snažíme udržet v rámci těchto linií. Také předem pomocí kontrolovaných ohňů vypalujeme veškerý porost, který by mohl hořet a přírodní požár posílit. Tyto kontrolované ohně uhasíme, než do místa přijde skutečný požár. Snažíme se tak snížit jeho dopad, než se dostane k místním komunitám. Kromě hašení ze vzduchu pak také samozřejmě využíváme tradiční postupy, při kterých hasíme požár ze země.

Jaká je teď v Australských Alpách kvalita vzduchu?

Momentálně jsem na cestě z míst postižených požáry, kde je velké množství kouře. I v oblastech vzdálených až 500 kilometrů od požáru bylo hlášeno, že znečištění kouřem je mnohokrát nad limitem pro bezpečné dýchání. Osobně cítím velké podráždění očí a krku, takže nepochybuji, že dlouhodobé vystavování se tomuto vzduchu bude mít dlouhodobé následky.

Je nějaký způsob, jak předpovědět, kam se požár rozšíří?

V posledních letech se vyvinuly nové algoritmy a softwary, které mapují, kam se požár bude šířit. Výpočty zahrnují mimo jiné předpovědi počasí, charakteristiky ohně a množství hořlavých věcí v místech, kam se šíří. Dle mého názoru je to opravdu užitečný systém, díky němuž můžeme rozhodovat, která místa evakuovat a kterým lidem poslat varování, a to někdy i několik dní předem. Vždy je ovšem nutné brát v potaz místní odborníky a jejich znalosti.

Je váš hasičský sbor dostatečně připravený na možné rozšíření požáru?

V minulosti jsme zažili několik podobných situací, takže se domnívám, že dostatečně připraveni jsme. Máme vytyčené ochranné linie kolem města, kde jsme stanovili několik klíčových bodů s vodními nádržemi. Také slouží jako úniková cesta v případě, že by se oheň stal nezvladatelným.

Foto: Profimedia.cz

Unavený australský hasič odpočívá po boji s plameny.

Jaká jsou hlavní doporučení pro lidi vyskytující se v bezprostředním nebezpečí?

Zásadní je se aktivně informovat. Poslouchat doporučení vydaná místními bezpečnostními úřady. V dnešní době má mnoho z nich účty na sociálních sítích a vlastní aplikace, přes které sdílí nejdůležitější informace. Důležité je také plánovat s ohledem na předpověď počasí. Pokud se objeví výstraha ohně, je nejlepší zabezpečit majetek a odjet do bezpečné vzdálenosti.

Je v Austrálii dostatek hasičů nebo se lidé musí v některých případech při ochraně majetku spoléhat sami na sebe?

V případě běžných požárů máme obvykle dostatek zdrojů a lidí, které je mohou pokrýt. Teď však dochází k velké únavě hasičů, jelikož je jejich pomoci zapotřebí každý den. Jsme tedy vděční za každou pomoc, která aktuálně přichází například od našich sousedů z Nového Zélandu. Obrana vlastního majetku se nedoporučuje, pokud na to nejsou lidé skutečně dobře připraveni. Kolem požárů panují nesmírně velké teploty, a nedostatek vybavení a schopností může člověka přímo ohrozit na životě.

Mají podle vás záchranné jednotky v Austrálii dostatečné financování?

Nejsem v pozici, abych mohl něco takového hodnotit. Samozřejmě jsem součástí rozsáhlé organizace dobrovolníků, díky které je teď vůbec možné těmto požárům čelit. Mohu ale zhodnotit stav našeho vybavení, jež je na světové úrovni. V současné chvíli je přerozdělováno velké množství peněz, které půjde jak záchranným složkám, tak lidem, již byli požáry přímo zasaženi. Otázkou zůstává, jestli toto ovlivní podobou rozpočtů záchranných složek v budoucích letech.

Požáry sužují Austrálii již několik měsíců. Domníváte se, že mohlo být uděláno něco proto, aby se zabránilo tak masivnímu rozšíření?

V médiích se na toto téma objevilo mnoho diskuzí. Každý v nich má jiný názor a některé hlasy jsou slyšet více než jiné. V Austrálii se budou požáry vyskytovat vždy. Jejich závažnost a dlouhodobé následky jsou to, co potřebujeme zvládnout. Strategie, jako jsou kontrolované ohně, které předem vypalují hořlavé materiály, důkladná správa přístupových cest a chráněných oblastí, jež by zabránila jejich nekontrolovanému růstu, a zvyšování veřejného povědomí o nebezpečích požárů, jsou věci, na které by se měla veřejná debata soustředit.

Foto: NASA

Satelitní snímky NASA ukazují rozsah požárů

Co je příčinou těchto požárů? Je možné z nich někoho vinit?

Požáry mohou vzniknout z velké řady důvodů. Stačí, aby uhodil blesk nebo někdo špatně rozdělal oheň v kempu. Závažnost těchto konkrétních požárů přisuzuji dlouhému období sucha, které v Austrálii momentálně panuje. Společně s tím začala na západě monzunová sezona později než obvykle. Konzistentní teplý vítr a další přírodní faktory pak vytvořily v podstatě nezastavitelnou frontu požárů.

Bylo by hloupé celé požáry zjednodušovat a vinu přisoudit jednotlivcům nebo organizacím. Je každého odpovědností přispět s nějakou formou pomoci, ať už je to jednoduchá příprava před ohněm, šíření osvěty nebo diskuze s místními politiky. Musíme se sjednotit a s nastalou situací bojovat, jak nejlépe umíme.

Co je podle vás nejlepší formou pomoci?

Lidé ve světě zatím byli neuvěřitelně štědří, co se týká finanční a materiální pomoci. Podle dosavadních odhadů budou ekonomické následky postižených oblastí v řádech miliard dolarů. V tomto ročním období pochází finanční zisky v mnoha regionech především z turistiky. Kromě škod, které vznikly přímo následkem požárů, tak zatím vznikají i další nepřímo z nich plynoucí.

Až se vyčistí vzduch a sníží se riziko požárů, jedním z našich cílů bude návrat turistů do těchto míst. Tím pomohou v daných oblastech znovu nastartovat ekonomiku.

Mezitím je zde mnoho organizací jako například Červený kříž nebo Armáda spásy, které přijímají dary, a posléze je rozdělí mezi zasažené komunity a jednotlivce. Možností je také přispět přímo jednotlivým organizacím pomocí jejich webových stránek. Peníze jdou pak například hasičům nebo nemocnicím starajícím se o popálená zvířata.

Reklama

Doporučované